Astronautika: misije

IzlazakSunca.Mars

Marsov rover Opportuniy se na Mars spustio 25. januara 2004. godine i od tada neumorno radi. Poslao je neizmeran broj podataka o susednoj planete, a između ostalog na Zemlju je pre nekoliko meseci poslao i fotografiju pet hiljaditog izlaska Sunca od kako se spustio na Mars. Tu fotografiju su istraživači skenirali, zatim su kombinovali boju i svetlinu svakog piksela fotografije sa informacijama o visini terena i svakoj tački dodelili određen zvuk. Konačno, tako su dobili melodiju izlaska Sunca koju možete da čujete ovde:

Na ovaj način, smatraju istraživači, melodija verno, koliko je to moguće, tonski opisuje samu fotografiju i pejzaž na njoj. I još smatraju sa ova sonifikacija, tj. pretvaranje vizuelnih podataka u zvučni može da ima i širu upotrebu od čisto estetske. Jer omogućava još jedan način proučavanja karakteristika površine planete i njene atmosfere. Takođe može poslužiti za analizu vremenskih promena, pa i eventualnih tektonskih poremećaja.

Sem pomenutog sonifikacija omogućava ljudima sa oštećenim vodom da ipak steknu neki doživljaj slike koju ne mogu da vide. 

Da se vratimo na Mars. Opportunity se još uvek ne javlja. On je 10. juna ove godine utonuo u san pošto je globalna oluja prekrila prašinom nebo nad celom planetom, čime su blokirani zraci Sunca koji inače rover snabdevaju energijom. Ali oluja je prošla, međutim rover na uporne pozive baze sa Zemlje i dalje ne odgovara. Možda je ova melodija izlaska Sunca njegov poslednji pozdrav našoj planeti?

Opportunity je Marsov rover. Na Mars je lansiran 7. jula 2003. a na planetu je sleteo 25. januara 2005. Planirano je da njegova misija traje 90 dana, međutim rover je taj plan daleko premašio. Danas je njegov 5408. dan na Marsu i nadamo se da će se uskoro aktivirati instrumenti na njemu, da će se on probuditi i nastaviti da obavlja svoje zadatke.

o9
Sunce kako ga vidi Opportunity

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...