Astronautika: misije

Prošle godine predsednik SAD, Donald Tramp, je potpisao zahtev Nasi da se pripremi za povratak na Mesec. U skladu sa ovom direktivom Nasa je danas učinila sledeći korak u realizaciji tog plana. Ona je pozvala privatne kompanije da se uključe u planirani poduhvat, a njihov zadatak će biti prenos korisnog tereta na Mesec.


cc footprint 16x9
Jedna od prethodnih Apolo misija na Mesecu

Nasin administrator Džejms Brajdenstajnje pozvao devet kompanija da učestvuju u novom lunarnom programu nazvanom Commercial Lunar Payload Services (CLPS). Taj program je deo plana agencije da za ponovno osvajanje Meseca uključi i privatne firme. Jednu od tih firmi Nasa će konačno unajmiti za prenos tereta za potrebe budućih lunarnih misija agencije, ali i za učešće u eksperimentima na Mesecu. U tu svrhu Nasa će odvojiti do 2,6 milijardi dolara tokom sledećih 10 godina, što je, naravno, značajan podsticaj privatnim firmama da se za učešće u programu takmiče.

Koje su kompanije pozvane? To su Astrobotic Technology, Deep Space Systems, Draper, Firefly Aerospace., Intuitive Machines, Lockheed Martin Space, Masten Space Systems, Moon Express, i Orbit Beyond. Na spisku se ne nalaze SpaceX i Boeing, kompanije koje već razvijaju program za slanje ljudskih misija.

MoonRise
NASA

Zadatak kompanije koja bude izabrana biće izgradnja malih robotizovanih letelica koje mogu da ponesu najmanje deset kilograma naučnih instrumenata i opreme do lunarne površine.

Brajdenstajn je ovim povodom izjavio da Nasa želi brz razvoj ovih malih misija kako bi, kada na Mesec odleti ljudska posada, ona tamo već imala na raspolaganju sve neophodno za maksimalno korišćenje vremena koje će na Mesecu provesti.

Još je dodao da će uključivanjem partnera u misije na Mesec omogućiti Nasi da pokrene česte i isplative letova što znači da će biti i više letova i eksperimenata.

Misije bez ljudske posade mogle bi da počnu već sledeće godine, a cilj je da svake godine u narednoj deceniji na lunarnu površinu bude poslato po dve letelice sa opremom. 

Ovo saopštenje označava veliki korak u povratku Amerike na Mesec, izjavio je Brajdenstajn. Udruživanjem sa privatnim kompanijama Amerika će se, između ostalog, pripremiti iz za put na Mars.

Mesec detalj
NASA

Izvor: Astronomy


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...