Astronautika: misije

Kompanija SpaceX je uspešno izvršila važan, verovatno odlučujući test svoje rakete Falcon 9 i kapsule Crew Dragon.

SpaceX1
Lansiranje Falkon 9

Bio je to probni let u kome je namerno uništena raketa nosač Falcon 9 kako bi se testirala bezbednost kapsule Crew Dragon. Dakle, nakon što je raketa na čijem vrhu je bila kapsula za posadu, lansirana simuliran je kvar na raketi nakon čega je kapsula automatski odbačena, raketa je eksplodirala, a kapsula se bezbedno vratila na Zemlju. U kapsuli su umesto astronauta bile postavljene lutke i brojni senzori koji su do detalja pratili i beležili sve neophodne uslove za opstanak posade. 

Nakon ovog testa Ilon Mask, vlasnik kompanije SpaceX je izjavio: „Koliko sada vidimo misija je bila besprekorno obavljena“. 

Ovaj test let je trebalo prvo da se obavi u subotu, ali je zbog loših vremenskih uslova on otkazan i pomeren za sledeći dan.

- Što se SpaceX tiče, rekao je Ilon Mask na konferenciji za štampu, letovi sa posadom mogu započeti već ovog proleća.

SpaceX3
Scena lansiranja

Naravno, za Nasu i uopšte čitave Sjedinjene države, bi slanje ljudske posade domaćom kompanijom bilo od ogromnog značaja iz više razloga. Pre svega od kako su letovi spejs šatlova 2011. obustavljeni Amerika za slanje svojih astronauta plaća Rusima oko 80 miliona dolara po sedištu, dok SpaceX za isti posao traži oko 55 miliona. 

Sem toga, u pitanju je nacionalni ponos. Amerika koja je vodeća svemirska sila ukidanjem letova spejs šatlova nije više bila u stanju da pošalje čoveka na Međunarodnu svemirsku stanicu koju inače u pretežnoj meri i finansira. A bilo je i nezadovoljstva privatnika u SAD koji su razvijali svoje letelice sa i bez ljudske posade. Oni su se žalili na veliki odliv dolara američkih poreznika u inostranstvu umesto da taj novac ostane u Americi. Setimo se i Rogozinove podsmešljive izjave dok je bio na čelu Roskosmosa da Amerika bez Rusa u svemir može poslati čoveka samo trapolinom.

Naravno, ovo što je Mask o spremnosti SpacX da bezbedno ponese ljudsku posadu u svemir i bezbedno je vrati na zemlju, još uvek je samo njegova želja. Nasa tek treba da pregleda sve rezultate testova i utvrdi da li oni zadovoljavaju inače prilično rigorozne zahteve za bezbednost astronauta koje je sama propisala.

SpaceX2
Eksplozija, namerno izazvana

Sem SpaceX za prevoz ljudske posade u SAD je zainteresovana i kompanija Boeing. To je izazvalo međusobnu trku i takmičenje dve kompanije -  što je dovelo do novih rešenja, ali i tehničkih problema sa kojima se suočavaju obe kompanije i koje je trebalo rešiti i koji se, bar za sada i rešavaju.  

Ostaje da se vidi da li će već ove godine Amerika biti sposobna da šalje ljude u svemir svojim vozilima ili će još uvek zavisiti od ruskih letelica.


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...