Astronautika: misije

Prezentacija nove kineske kapsule za ljudsku posadu nakon što je vraćena sa testnog leta, iz visoke eliptične orbite i pri drugoj kosmičkoj brzini. Očigledno simuliranje povratka iz Mjesečeve orbite. Veoma impresivno parče hardvera koga su Kinezi uradili za duplo manje vremena nego što su Ameri svoj Orion, koji kao i sve ostalo što NASA radi nije dovoljno finansijski poguran. Pored toga je i veća od pomenutog američkog broda koji ima 11 kubnih metara prostora, dok ovaj Kinez ima 13. Višekratnost je takođe u planu, sa termozaštitom i oplatom koje se mogu zamjeniti. Prizemljivanje je na zemlju sa vazdušnim jastucima. Urađen je i veći broj eksperimenata nevezanih za tehničko testiranje same kapsule. 

Još da dodam da je servisni modul (moguće je da će biti dva, jedan za NZO i drugi za Mjesec, 14 i 20 tona konfiguracija) koji se planira za ovu kapsulu znatno jači od onog evropskog koji se radi za Orion koji nije čak ni dostatan da ubaci pomenutog u nižu lunarnu orbitu. Getaway stranica tu postaje uslov za misije na površinu Mjeseca, mada svakako da ona ima i značajnu ulogu van toga. Zato iako će Kinezi imati deltaV da direktno sa kapsulom idu u nižu lunarnu orbitu oni takođe planiraju i svoju malu stanicu oko Mjeseca.

 
The Launch of Long March 3B Rocket
Long MarchLong March 3b

Kinezi takođe razvijaju dvije superteške rakete što je manje poznato. Jedna je Long March 9 projektovane nosivosti od čak 140 tona čime nadmašuje legendarni Saturn V (projektovan za 130, operativni rekord 145), a druga je neimenovana raketa bazirana na LM5 ali sa izduženim stepenima, drugim motorima i konfiguraciji sličnoj Falcon Heavy ili Delta IV Heavy, tri jezgre. Ona će biti korištena za ovu novu kapsulu, a vjerovatno i mnoge druge stvari, kao na primjer za sondu koja će uzeti uzorke sa Marsa krajem decenije, vojne platforme i slično. Očekujem da će slati kapsulu i oko Mjeseca bez posade i onda sa posadom prije nego što pristignu lender i LM9. Ostaje da se vidi da li će LM9 lansirati samo ljudski lender ili njega plus ovu kapsulu zajedno. Promjer te grdne rakete će biti znatno veći od ove kapsule ali to je relativno lako riješiti sa adapterom.

Louis_Cypher


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...