Astronautika: misije

Povremeno Nasin rover 'Curiosity' zastane da poput Danijela gleda u nebo. Dok je Reponja snimao Pluton, rover je slikao Zemlju i Veneru na noćnom nebu Crvene planete.

1
Dve slike noćnog neba prikazuju Zemlju i Veneru kako ih je video 'Curiosity' 5. juna 2020, 2784. Marsovog dana, odn. sola, od početka misije. 

Rover je okrenuo svoju glavnu kameru, nazvanu MastCam, prema nebu u trajanju oko 75 minuta posle zalaska Sunca 5. juna 2020. Dve panorame u sutonu uhvatile su Zemlju u jednom kadru a Veneru u drugom. Obe planete izgledaju kao tačkice svetlosti, slabo vidljive zbog prašine u vazduhu; normalno, vide se kao vrlo sjajne zvezde.

Kratka foto-sesija je delom merila svetlinu sumraka: Tokom ovog doba godine, na Marsu u vazduhu ima više prašine koja reflektuje Sunčevu svetlost, što ga čini posebno svetlim, objasnio je rukovodilac Mastcama, Mark Lemmon iz Instituta za kosmičke nauke iz Bouldera, u Koloradu.

'Ni umereno svetle zvezde nisu bile vidljive kada je snimljena ova slika Venere', rekao je Lemmon. 'Zemlja takođe ima svetle sumrake nakon nekih velikih vulkanskih erupcija.'

Kad je 'Curiosityjeva' Mastcam 2014. godine slikala Zemlju i njen Mesec, boja i svetlina neba znatno se razlikovala od ove na najnovijim slikama zbog visinske prašine u Marsovom vazduhu.

Na dnu novih slika vidi se vrh kamena pod nazivom Tower Butte u glinenoj jaruzi, koju 'Curiosity' istražuje više od godinu dana. Od sletanja 2012. godine, rover je snimio plave Marsove zalaske Sunca i prolazeći asteroide, kao i Merkur i Marsova dva meseca, Fobos i Dejmos, koji prolaze preko Sunca.

2
Otkrivena voda na Marsu!

P.S.

Ovaj text posvećujem mom vrlom prijatelju Danijelu Reponji, koji mi je pomogao kad niko nije mogao.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari  

ddragovic
0 #2 ddragovic 09-07-2020 10:23
Danijel hvala tebi! Aj kad ovo prođe dođi u BG da vidiš planete odavde
Danijel Reponj
+2 #1 Danijel Reponj 08-07-2020 21:55
Hvala ti Dragec, čast mi je što si mi (opet) posvetio jedan lijepi članak. :-) Pozdravi majku!

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži