Astronautika: misije

Nakon lansiranja sonde 'Al Amal' ('Nada') na Mars i slanja svog prvog kosmonauta, Hazzaa Al Mansourija, na ruski 'Sojuz', novonastali kosmički program Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) nastavlja punom brzinom.

 

Njegov novi projekt je slanje rovera na Mesec. Nazvan je 'Rashid' (راشد), u čast bivšeg šeika Rashida Bin Saeeda Al Maktouma, i predstavlja malo vozilo na četiri točka od 10 kg. Najupečatljivija stvar u vezi s projektom je da će UAE graditi samo rover, a ne brod koji će ga odvesti do našeg satelita. To znači da će Emirati morati da unajme letilicu za pristup Mesečevoj površini. Iako, očito, još nije odlučeno koja će sonda odvesti 'Rašida' na Mjesec, verovatno će to biti jedan od mnogih projekata razvijenih u okviru Nacine inicijative CLPS. U tom smislu, 'Rashid' će učiniti isto što i budući rover 'VIPER' američke kosmičke agencije, koji će putovati 'Astroboticovim' lunarnim modulom 'Griffin'.

UAE 1
Lunarni modul 'Rashid'.

Dizajn rovera nije finalizovan, nešto što će se dogoditi sledeće godine. Emirati žele da započnu sa gradnjom 2022. godine, sa ciljem da lansiranje bude 2024. U principu, konstrukciju i izgradnju rovera izvodiće UAE, iako veliko participiranje SAD u Marsovoj sondi 'Al Amal' izaziva sumnje u ovakve izjave. U svakom slučaju, 'Rashid' je znatno jednostavniji projekat od 'Al Amala', pa bi mogao da bude dobar program za početak razvoja vlastitih kosmičkih tehnologija u zemlji.

'Rashid' će nositi četiri glavna naučna instrumenta: stereoskopsku kameru smeštenu visoko na jarbolu, mikroskopsku kameru koja će moći da postigne rezoluciju od 50 mikrona, infracrvenu kameru i Langmuirovu sondu za proučavanje plazme na Mesečevoj površini. Emiratski rover će se kretati Mesečevom površinom brzinom od četiri centimetra u sekundi i moći će da savladava strmine do 20 stupnjeva. Što se tiče njegovih dimenzija, jedva će biti dugačak pola, a i širok pola metra.

UAE 2
Istraživači MBRSC-a.

UAE 3
'Rashidovi' instrumenti.

Rašid će sleteti na Mesec 2024, iste godine kada će se misija 'Artemis III' spustiti s astronautima na južni Mesečev pol. Mesto ateriranja još nije odabrano, ali je unapred odabrano pet područja, iznenađujuće daleko od Mesečevih polova. 'Rashidova' misija će trajati 2 nedelje, odnosno u trajanju lunarnog dana – podrazumevajući dnevne 'sunčane sate' – iako njegovi tvorci ne isključuju da bi mogao da preživi i lunarnu noć. 'Rashid' će, poput 'Al Amala', biti u nadležnosti UAR-ovog kosmičkog centra MBR (Mohammed Bin Rashid Space Centre). Pored 'Rashida', UAE nastavlja sa svojim planovima za izvođenje više misija s ljudskom posadom, iako ovaj put sa američkim brodovima. Astronauti Hazzaa Al Mansouri i Sultan Al Neyadiuna već su započeli trening u Nasinom Johnson Centru, a očekuje se da će im se u budućnosti pridružiti još dvoje astronauta (ova je odluka uzrokovala određenu nelagodu u Rusiji). UAR takođe planira da u sledećih nekoliko godina razvije vlastite orbitne rakete. No među svim Emiratskim planovima možda je najupečatljiviji 'Mars 2117', koji namerava da pošalje lokalnog astronauta na Mars i izgradi grad na Crvenoj planeti pre 2117. (!). To je stvarno dugoročno razmišljanje, a ostalo je glupost. No budući da je korak ka Marsu daleko, od početka će se zadovoljiti gradnjom simulatora za izvođenje misija sličnih Crvenoj planeti. Bilo kako bilo, nema sumnje da su Emirati vrlo snažno stupili na kosmičku scenu.

UAE 4
Amblem buduće lunarne misije.

UAE 5

UAE 6

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...