Astronautika: misije

26. septembar. 2009.

amateri_1

U Americi to više ne predstavlja problem: i naučnici i studenti umeju i mogu da lansiraju jeftine balone do samih granica atmosfere, i da gore načine neverovatne fotografije „predsoblja kosmosa". Ali studenti sa Masačusetskog tehnološkog fakulteta su otišli korak dalje i sve to uradili za samo 150 dolara! Evo kako. Možda neko i kod nas odvoji neki dinar od mesečnog fonda za pivo i doplate za mobilni.

Studeni sa MIT-a su napravili popis svega što ima je bilo potrebno za lansiranje jednog takvog balona, uključujući i jedan prepaid mobilni tipa „Motorola i290" sa GPS-om i Internetom, jedan punjač za telefon, i grejače za ruke koji je sve to činio operativnim na hldnoći velikih visina. Osnovni materijal kao što su novine, zip vezice, lepljuve izolacione trake i termos od stiropora, takođe su nabavljeni u bilo kojoj obližnjoj radnji.

Za napajanje mobilnog tokom leta kupili smo 'Duracellov' USB punjač sa 4 AA-baterije, i to 'Energizerove' litijumske (jer mogu da radi i na temperaturama od -40° C), koje su davale energiju i punjaču i našoj kameri,"napisao je tim „Icarusa" (tako se zvao balon) na svom sajtu.

Korišćena je „Canon A470" digitalna kamera opremljena firmwereom CHDK, pomoću kojeg je svakih 5 sekundi pravila po jednu fotografiju dužine ekspozicije od 1/800 sekunde, što je omogućilo studentima da snime čitav put balona od lansiranja pa do stizanja na cilj. CHDK je sposoban za mnoge trikove (uključujući intervalometar, od kojih smo nekoliko opisali ovde - ako imate „Canon" kameru treba da ih pogledate, čak iako ne nameravate da snimate iz kosmosa).

Lansiranje je bilo 2. septembra ove godine iz Sturbridga, u Massachusettsu. Balon je na kraju dostigao visinu od 28 km i ušao u najviše slojeve stratosfere, nakon čega je pukao i vratio se nakon 5 sati na Zemlju padobranom, nekih 35 km dalkeo od mesta sa koga je lansiran.

Ovakvi projekti samo dokazuju da ingenioznost može da se upotpuni sa tehnologijom koja je dostupna svima nama.

Neposredno nakon ovog poduhvata (16. avgusta), grupa klinaca iz Kanade je u sličnom vodoničnom balonu od samo 1.800 grama lansirala mali kamkoder „Canon Vixia HD" i snimila verovatno prvi amaterski video-film sa samih granica svemira.

amateri_2
Slika koju je snimio BEAR.

Pre nego što su je poslali balonom na visinu od 32,7 km (kamera je nakon toga padobranom dospela nazad na Zemlju), kamera je snimila 4 sata filma - koliki je i bio kapacitet memorijske kartice - a snimila je 53 sekunde nakon sletanja.

Letilica je nazvana BEAR-4 (Balloon Experiments with Amateur Radio) i komunicirala je sa timom na tlu uz pomoć APRS predajnika, što je omogućilo praćenje GPS koordinata u realnom vremenu; može da se vidi i neki automobil koji čeka sltanje pred kraj videa.

amateri_3

amateri_4amateri_5

amateri_6

Film:

http://bear.sbszoo.com/bear3-4/bear4.htm

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...