Astronautika: misije

Kinez 'Chang'e 5' sleteo je juče 1. decembra 2020. u 13:11 po našem vremenu u regiji Mons Rümker (43,1° sev., 51,8° zap.). Cilj mu je prikupljanje uzoraka našeg satelita kako bi ih doneo na Zemlju. Poslednji put misija donošenja lunarnih uzoraka organizovana je pre 44 godine, kada je sovjetska 'Луна 24' donela na Zemlju oko 170 grama Mesečevog regolita. Nakon uspešnog lansiranja 24. novembra, 'Chang'e' je izvršio dve korekcije putanje pre nego što je stigao do Meseca. Prva se odigrala 24. novembra u 12:06, kada je aparat bio udaljen 160.000 km od Zemlje, a motorni impuls je trajao 2 sekunde. Druga je izvedena sledećeg dana u isto vreme, kada je sonda bila na 270.000 km, i trajala je 6 sekundi. Na kraju je 'Chang'e 5' postavljen u orbitu 28. novembra u 10:58, nakon uključivanja motora YF-37 orbitnog modula snage 3000 N u trajanju od 17 minuta (btw, ovaj motor je sličan onom koji nosi marsovska sonda 'Tianwen 1'). Prva orbita je bila jako eliptična, visine oko 220×5600 km i nagiba 42,4°. Sledećeg dana u 10:23 motor je uključen još jednom da bi zaokruglio orbitu, ovog puta na visini oko 220 km.

1
Slika senke nogara stajnog trapa 'Chang'ea 5' na lunarnoj površini.

Nekoliko sati kasnije, u 18:40 po našem na dan zasedanja AVNOJ-a u Jajcu (29. novembra), sletni segment 'Chang'ea 5' se odvojio od orbitnog segmenta. Tokom 30. novembra sletni segment je izveo dva manevra kako bi smanjio perilun, tako da je konačni pogonski spust započeo na oko 18 km iznad Mesečeve površine. Konačno, 1. decembra u 12:57 započeo je pogonski spust motorom s promenjivim potiskom YF-36A sletnog stepena, sposobnim da generiše maksimalno 7500 N potiska, sličan onima koji su koristile sonde 'Chang'e 3' i 'Chang'e 4'. Sonda je za 13 minuta smanjila brzinu sa 1,7 km/s na nulu. Sonda je usporila spuštanje nisko iznad površine, kako bi optički navigacioni sistem potražio najbolje mesto za aluniranje. Kao i obično, glavni motor je isključen neposredno pre kontakta s tlom kako ne bi oštetio brod, a 'Chang'e 5' je strmoglavo pao sa male visine koja ga je odvajala od površine.

2
Exclusivna slika našeg (neplaćenog) reportera tek prispelog kineskog lendera.

3
Početna orbita (zeleno) kineske sonde.

4
Konačna orbita visine 220 km.

5
Odvajanje sletnog segmenta od orbitnog segmenta.

6
Slika puderaste površine tokom spuštanja. 

7
Lender je identičan 'Chang'eu 3' lansiranom 2013. 'Suvu' težinu ima oko 1 tone a sa gorivom 3,8 t

8
Kao nekada – kontrola misije u Pekingu tokom sletanja na Mesec. Ovako zamišljam pravu kontrolu misije ozbiljne zemlje. Smučilo mi se kada sam gledao privatničko lansiranje Amerikanaca na ISS – od skafandera, automobila koji ih je vozio do rakete, iugled kabine i sedišta... nije to za mene.

Tokom jučerašnjeg dana, između 15:15 i 17:45, planirano je da bušilica prikupi uzorke sa dubine do 2 metra i odloži ih u cilindrični spremnik gornjeg stepena. Zatim, tokom noći juče i danas, red će doći na robotsku ruku koja će biti zadužena za prikupljanje uzoraka površinskog regolita s različitih područja oko sonde. Za razliku od bušilice, koja može da kopa samo na određenom mestu – sletni stepen je nepomičan – kontrolori su u stanju da biraju sa kojih delova površine će prikupljati uzorke pomoću ruke (ima 4 stepena slobode). Da bi se analiziralo područje i uzorcima dao neki naučni kontekst, sletni segment sonde nosi nekoliko kamera, uključujući jednu za snimanje spuštanja kao kod 'Chang'ea 3 i 4', spektrometar, dva instrumenta za određivanje sastava tla i radar za proučavanje stanja uspod površine.

9
Elementi sonde.

10
Detalj mehanizma na robotskoj ruci za uzimanje uzoraka, jedan kraj za finije da drugi kraj za krupnije čestice.

11
Poligon na Zemlji za testiranje bušilice.

12
Mehanizam za prikupljanje uzoraka.

13

  14    

Faze prikupljanja uzoraka i kontejner za uzorke (dole).

Dok sletni segment prikuplja uzorke u području Mons Rümker, orbitalni segment će izvesti četiri manevara kako bi prilagodio svoju ravan orbite s lokacijom sletanja. Mesec rotira oko svoje ose, premda vrlo sporo, pa orbiter mora da promeni svoju ravan kako bi se podudarila s ravni uzletnog stepena kada bude uzletao, manevar koji je nekada izvodio 'Apollov' komandno-servisni modul (CSM) kako bi mogao da se spoji sa lunarnim modulom. Pre četvrtog, i poslednjeg, manevara, orbiter će izbaciti stožasti povezujući segment između slijetaćeg segmenta i orbitale kako bi izbaciti konusni spojni mehanizam. Nakon završetka operacije prikupljanja uzoraka, uzletni stepen će uzleteti će 3. decembra u 13:10. 17 minuta kasnije, našavši se u Mesečevoj orbiti, otvoriće svoje solarne panele. Između 3. i 5. decembra, uzletni stepen će izvesti četiri manevra kako bi pažljivo prilagodio svoju orbitu i približio se orbiteru. Posljednja faza pristajanja, uz pomoć optičke navigacije, trajaće oko tri sata. Uzletni stepen će se zaustavljati na 5 kilometara, odnosno 140 i 20 metara, pre nego što nastavi s prilaskom. Spajanje obe letilice zakazano je za 5. decembar u 19:40 po našem vremenu.

15
Sve faze misije.

Uzletni stepen tokom vakuumskih testiranja.

17
Jedno od bezbroj testiranja uzletnog stepena 'Chang'e 5' na poligonu. Uočljiva je nagnutost platforme, čime se simulira moguća situacija u stvarnosti.

Spajanje između uzletnog stepena i orbitnog modula izvešće se pomoću genijalnog i novog sistema koji se sastoji od tri hvataljke na orbitnom modulu koje će se zatvoriti oko tri šipke na uzletnom stepenu. Ovaj sistem omogućuje čvrsto hvatanje čak i ako poravnanje nije savršeno, a istovremeno ostavlja slobodan središnji kanal kroz koji će cilindar s uzorcima morati da prođe do povratne kapsule smeštene u orbitalnom modulu. 

Nakon što se cilindar s uzorcima (sve se obavlja automatski!) prbaci u kapsulu, uzletni stepen će se odvojiti od orbitera, odnoseći sa sobom spojni sistem i ostavljajući gornji deo kapsule slobodnim (najverovatnije će stepen na kraju pasti na Mesečevu površinu). Zatim će se orbiter uputiti ka Zemlji pomoću dva paljenja glavnog motora, a kada bude u blizini Zemlje odbaciće kapsulu, koja će izvršiti dvostruki ulazak u atmosferu – skip reentry – iznad Indijskog okeana da bi sletila u Unutrašnju Mongoliju 16. decembra. Nadamo se da će kapsula, umanjena verzija broda 'Shenzhou' s posadom, imati oko 2 kilograma uzoraka.

18
Trenutak spajanja dve jedinice u Mesečevoj orbiti. Isti metod je koristila NASA u slučaju 'Apollo' posada, pa ne vidim razloga da verujem da Kinezi treniraju metoodoologiju i za putničke letove.

19 20

Levo: Prosti sistem klješta i šipki na uzletnom stepenu i orbitnom modulu. Desno: Uzletni stepen sa šipkama. Viidi se u sredini otvor za uzorke.

21 22

Još jedan detalj hvataljki i šipki.

'Chang'e 5' je automatska sonda s najsloženijom šemom misije ikad lansiranom na Mesec. Ova šema, koja zahteva upotrebu četiri različita modula i randevu u Mesečevoj orbiti, kao u slučaju misija 'Apollo' s posadom, omogućiće budućim 'Chang'eovim' sondama prikupljanje uzoraka sa bilo koje tačke Mesečeve površine, uključujući dalju stranu i polarna područja. Suprotno ovome, sovjetske sonde klase E-8-5 mogle su da pristupe samo uskom pojasu istočne Mesečeve hemisfere. Tehnologija ove složene šeme bi mogla da se koristiti i u budućoj kineskoj misiji uzimanja uzoraka Marsa i, manje direktno, u budućoj kineskoj putničkoj misiji na Mesec. Zauzvrat, rizik da nešto pođe kako ne treba je očito vrlo velik.

23
Delovi 'Chang'ea 5'
 (嫦娥五号) na kineskom: 1 - Orbitni modul: 轨道器 (guǐdào qì); 2 - Povratni modul (kapsula): 返回器(fǎnhuí qì); 3 – Sletni modul: 着陆器 (zhuólù qì); 4 – Uzletni modul: 上升器 (shàngshēng qì). (CNSA).

'Chang'e 5' je treće uzastopno uspešno spuštanje Kine na Mesec. Tri od tri, uopšte nije loše. Trenutno Kina održava u funkciji lunarne sonde 'Chang'e 3' – koja, iako ne prenosi naučne podatke, i dalje radi – 'Chang'e 4', rover 'Yutu 2', satelit 'Queqiao'. te sletni i orbitni segment 'Chang'ea 5'. Dakle, šest lunarnih vozila istovremeno. S druge strane, ne mogu da završim hroniku sletanja 'Chang'ea 5' a da propustim da pomenem užasnu, ako ne i nultu, medijsku pokrivenost događaja (toliko da me je i moja drugarica Jelena M. kritikovala!). Kao i kod sletanja na Mesec 'Chang'ea 4' prošle godine, tajnost u operacijama kineskog svemirskog programa vratila se na snagu (za poređenje, sletanje 'Chang'ea 3' na Mesec 2013. emitovano je prilično transparentno). Najgore je što je ta tajnost beskorisna, jer je većina podataka malo-pomalo ipak procurila kroz kineske mreže.Nadamo se da će se za sletanje marsovske sonde 'Tianwen 1' stvari promeniti.

24
'Chang'e 5' tokom testiranja.

25
Sletni segment pre lansiranja

26

Orbitni modul (levo) i kapsula.

Kina lansirala sondu za prikupljanje uzoraka 'Chang'e 5'

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari  
Neđo
-1 #23 Neđo 14-12-2020 12:26
Svakako je prica odavno van teme, ali ja volim citati digresije, tako da slobodno udrite :)

Dragant je u pravu da su drustva i kulture u Kini ili Indiji znacajno razlicita od zapadnih, kojima i mi pripadamo, te da je ponekad zaista potrebno potruditi se da se razumiju neke pojave kod njih. Ipak, to nam ne oduzima mogucnost da ih analiziramo, komentarisemo, kritikujemo. Ne mozemo im napraviti nikakvu stetu, a eto ako neki Kinez nekad procita, moze samo da mu pomogne saznanje sta neko izvan njihovog 'svijeta' misli o njima.

Ne slazem se da nije nase da osudjujemo nasu vlast, ali racunam da je to greska u pisanju i nabrajanju.

Sad, da Kinez jedino sto treba je da se drzi propisa je lijepa prica u teoriji, ali grozna u praksi. Nije davno komunizam od nas otisao, pa znamo da iako su svi bili jednaki, bilo je nekih jednakijih, za koje su propisi bili malo klimaviji.

I ranije sam nedje primijetio, da mi sa Kinom za sad sve izgleda bajkovito, uspon iz snova, ali, sta ce se desavati kada prosjecna kineska porodica bude vozila 2-3 automobila, imala 4-5 telefona, potraznja raznorazne potrosacke robe se uveca enormno, pocnu da setaju i van Kine, pocnu se informisati o ostatku svijeta i jos gomilu stvari koje su u zapadnom svijetu uobicajene, bilo pozitivne, bilo negativne.
dragant
-2 #22 dragant 13-12-2020 22:44
@Louis_Cypher :) Nisam obratio pažnju na plus minuse. Neka lupa, mada ne znam ko je a i ne zanimam me. Mi smo ovde jer volimo astronomske, astronutičke i srodne teme. U obilju farmi i pinka a nedostatku tekstova na navedene teme na našem jeziku (a na astronomiji.org to su srpski i hrvatski), a i pošto nažalost ima malo čitalaca, praktično mi jedni drugima pišemo ove tekstove da razmenimo naše uvide, razumevanje i strast. Tako da je astronomija.org ono što nas povezuje.
Louis_Cypher
-1 #21 Louis_Cypher 13-12-2020 13:52
@dragant:
Samo da znas da ja ne lupam minuse ovde. Nije da je bitna stvar ali je interesantan kuriozitet jer je dinamika tih minusa cesto kao da neko hoce da zavadi ljude ovde.
Mislim da znam i ko ih tako plasira, neko pod inicijalima V.K.
Hehe... he! Smijesno.
dragant
-3 #20 dragant 09-12-2020 11:50
@Louis_Cyhper Hvala na lepim željama. Tebi isto želim, a i da nam ponudiš što više komentara i tekstova ovde na astronomiji. Link koji si poslao nisam stigao da pogledam, ali hoću pa ću se javiti.

Romantičarski stav o Kini nemam. U pitanju surova zemlja, surove istorija. Pre neki dan naletim na bizaran podataka da dnevno u Kini pogine na motorićima oko 70 ljudi. Na osnovu te cifre ne bi me začudila bilo kakva mera koju bi vlast donela da bi se ta brojka smanjila. A gde su ostale, bitnije stvari od broja poginulih na motorićima i važnije odgovarajuće mere. Ili primer Indije, verujem da su svi videli kako policija na ulici bije dugim palicama one koji ne nose masku. Razmislimo. Da ih kazne, mnogi žive na ulicama, nemju ni za kaznu, da ih stavljaju u zatvor, ne može, milioni bi morali u zatvor, što je nemoguće. Ostaje mera koju sprovode, udri palicama. Kada su u pitanju Kina, Indija, u pitanju su druge civilazije, a mi našim uglom razmišljanja možemo samo da ih ne razumemo i pogrešno osudimo.

Sigurno je Mao i njihova vlast kroz istoriju pobila desetine miliona Kineza. Ali setimo se Staljina, takođe. Iz kog ugla gledati na te diktatore, kako ih Zapad zove. Staljina možemo gledati i kao pobednika 2. sv. rata. Slično je sa Ivanom Groznom, zapad i njega predstavlja kao satanu, ne zbog stradanja Rusa, nego zato jer su unapredili Rusiju. Nije naše da osuđujemo kinesku vlast, kao ni našu, ili bilo koju. Ona je izbor kineskog naroda, kao što je i naša, a to je teško razumeti. Svakom Kinezu je omogućeno da se bavi čime hoće, da se obogati, da putuje, čak da se naseli u drugoj zemlji. Ono što nije dozvoljeno je da krši propise.
dragant
-2 #19 dragant 07-12-2020 18:35
Što se tiče nadozora u Kini, ljudi nemojte da ste mala deca. Pročitajte knjigu Data i Golijat, izašla I na srpskom (https://www.mikroknjiga.rs/store/prikaz.php?ref=978-86-7555-441-7) (detaljno sam je pročitao, pošto sam je preveo). Knjiga je američkog autora, uglednog autora za cyber bezbednost, a ne nekog Lučića. U Americi postoji desetak vladinih službi koje bukvalno sve snimaju i prate, a od sredine prošle decenije zbog pojefitnjenja medija za čuvanje, sve se trajno čuva, da bi bilo upotrebljeno kada treba. Setite se šta su otkrili Snoudnen i Asanž. Američke službe nadgledaju ne samo suparničke zemlje već I svoje saveznike, sećate se špijuniranja Merkelove. Kinezi su dobri u kopiranju ali original je tamo odakle je IT društvo I krenulo. U Americi. Ni Engleska nije loša, smatra se da je najpokrivenija zemlja kamerama. Zapadna lakirovka je da je kod njih regulisano kako se koriste podaci o nadgledanju, stvarajući privid poštovanja privatnosti. Nije samo Kina crna ovca, danas su sve države, koje imaju materijalne mogućnosti crne ovce. Kina tu ništa ne odskače, ima para pa je u trendu.
Louis_Cyhper
-2 #18 Louis_Cyhper 07-12-2020 17:05
@Neđo:
U KP Kine se vide jasne distopijske tendencije. Poeni za sve građane na dnevnom nivou, neprekidni video nadzor sa profilima u bankama podataka, praćenje svih net zajednica i pojedinaca, specijalne AI rutine sa supresiju svega što nije po volji političkoj kliki... a to je tek početak. Čipovanje je neizbježna budućnost u Kini, praće psiholoških impulsa (dok ne uznapreduje tehnologija da se mogu bolje čitati misli), buduće generacije satelita koje će markirati termalni i biološki kod pojedinca i onda uvijek znati gdje se nalazi i šta radi čak i ako pobjegne u nedođiju i izvadi čip nekim čudom, itd. Ovo će teško da se zadrži samo na kineskoj populaciji. Partiju interesuje apsolutna ili približno apsolutna kontrola.

Još je veće razočaranje i gađenje kada vidiš kulturu življenja kod velikog procenta Kineza. Naravno, nisu svi isti, daleko od toga ali da postoje dominatne tendencije u dehumanizmu, licemjerju (kultura LICA), srebroljublju i podmuklosti postoje, to je teško negirati.

Odnos prema životinjama je najbolji pokazatelj nivoa civilizacijske svijesti neke drušvene zajednice, jer je to najviši nivo gdje najčešće nema nikakvih penala za neetičko postupanje, nego su stvari prepuštene osviještenosti pojedinca. Od Kineza nema gorih po tom pitanju, čast onom procentu koji ne spada u to (pretežno na sjeveru zemlje).
Aleksandar Zorkić
-1 #17 Aleksandar Zorkić 07-12-2020 16:43
Molio bih da malo stišate strasti. Sve se može i lepo reći i objasniti. Za sad je sve u redu, ali primećuju se naznake nervoze...
Louis_Cyhper
-1 #16 Louis_Cyhper 07-12-2020 16:31
@dragant:
Strah od Kine potiče od posmatranja šta rade, praćenja raznih antiPARTIJSKIH medija (ne samo zapadnih), razgovora sa dosta ljudi koji su dugo vremena bili u Kini, a neki i dalje jesu, istorijskih iskustava, i najviše od nastojanja da se kritički procjenjuju stvari, sa stanovišta individualne misli.

Etiketu apologete Kine i Rusije sam ti pripisao zato što taj romantičarski stav koji si ispoljio prema Kini je tipičan za ovdašnje ljude sa antiameričkim sentimentom koji najčešće nisu u stanju da razdvoje kulturni doprinos Amerike od političkog i kapital fašizma iste, rečeno u NAJGRUBLJIM crtama. Ako je Amerika protiv nekog, to ne znači da je taj neko dobar. Opet u generalističkim okvirima govoreći.

Milioni izginulih tokom japanskog prisustva u Kini su tu bili kao prvenstveno posleca intra-kineskih sukoba, što uključuje i države-marionet e i kasniji sukob nacionalista i "komunista". Ostalo spada na vojne sukobe, znači poginuli u borbama, a tu ni Japosi nisu prošli najbolje. Engleza ni nema u tim milionskim brojkama.

Želim ti dug i zdrav život da bi se postepeno uvjerio u nivo fašizma kineskog sistema. Ako želiš iz prve ruke da vidiš, onda odlazak na nešto duži rad u Kinu će te vrlo brzo otrijezniti. Postoji tačno jedan obrazac utisaka kod ljudi ljudi koji odu tamo, to lagano urušavanje iluzija o romantičnom kineskom Orijentu i transformacija u sinofobnog rasistu.

Evo ti jedan kanal sa preporukom za konzumiranje uz napomenu da se radi o optimalnom, površnom pristupu.

https://www.youtube.com/user/serpentza
dragant
-2 #15 dragant 07-12-2020 14:14
@ddragovic Imam prijatelja koji trguje sa Kinom (uvozi), čak je snabdevač velikih lanaca kod nas, sa određenim segmentom bele tenhike. Više puta je išao u Kinu, Šenžen, čak je brendirao neke proizvode za naše tržite. Više puta sam sa njim pričao o tome kako ide taj posao. Nikada nisam čuo da je imao neko loše iskustvo sa njima. A kamoli neke stvari koje imaju veze sa njegovim godinama, životom ili decmom, koju i ima. Ne branim Kineze, nema ništa protiv da čujem konkretne loše stvari o njima. Uvek treba čuti iskustvo iz prve ruke, nikada posredno, jer u ljudskom prenosu informacija se deformiše. U svom poslovnom životu sam sklapao poslove i sa Amerikancima i Evropljanima (zapadnim). Kada bi jednom reči trebao da ih opišem, Amerikanci - profesionalci, Evropljani - cigani (bez uvrede braće Roma, mislim na karakternu osobinu nevezano od pripadnosti nekom narodu). Sa Kinezima nisam.
Neđo
+1 #14 Neđo 07-12-2020 12:14
Pridruzujem se bojazni od dana kada ce Kina biti suverena perjanica ove planete. Americka dominacija je nanijela dosta zla, ali, djeluje mi da ce oni koji se budu sjecali njihove, a dozive kinesku, ipak birati Amere.

Oni su vec sad jedno poprilicno orvelovsko drustvo. Milioni kamera snimaju, softveri za detekcije lica obradjuju podatke, eksperimentalno pocinju sa onim ocjenjivanjem stanovnika. Ako nisi 'uzoran' gradjanin, neces imati pristup obrazovanju, zdravstvenom sistemu, birackom pravu i slicno. Pitanje je ko ce se kod njih oduprijeti takvim stvarima.

Ne kazem da bi taj otpor pruzili i ljudi sa zapada, ali Kinezi mi svakako ne djeluju kao neki primjeri za bunt takve vrste.

No dobro, par decenija ce trebati do tog momenta pa ne treba dramiti prerano. A i ljudska civilizacija je uvijek izlazila iz tih corsokaka, iako je dosta puta u istoriji djelovalo da nam spasa nema.
Dodaj komentar