Astronautika: misije

Da, da, svi sada pišu o Marsu, kao da je veliki problem bio stići tamo. Evo, naprimer, ja – ja nisam potrošio ni dinar a trenutno sam na Marsu! Sa ženom. Znam da mi niko ne veruje, ali imam dokaze. Pogledaj dalje

Pre dve godine NASA je pokrenula kampanju 'Pošalji svoje ime na Mars' ('Send Your Name to Mars'), pozivajući ljude širom sveta da pošalju svoja imena sledećim roverom na Mars. Ne treba da kažem da sam odmah iskoristio priliku i upisao ženu i sebe, i tako ušao na spisak od 10.932.295 imena. Naivno sam preskočio ćerku jer sam joj, verujući da je to pedagoški, jednostavno dao link i navodilo za uporabo, verujući da će tako nešto uraditi sama, ali ona k'o svaka pubertetlika dok je 'našla vremena' itd. kampanja je okončana.

Kažu da su sva imena otštampana na tri mala silicijumska čipa, zajedno sa 155 finalista u Nesinom takmičenju za ime rovera. Prvi na spisku je neki luzer 'Angel Santos'. Pošto sam dao dobrovoljni prilog za lansiranje 'Atlasa V' od $500.000, obećali su da će naša imena biti malo veća i ispisana италиц кирилицом, ali nešto im ne verujem i mislim da su tamo majstori podelili lovu... Pločica je montirana na jedan nosač na roveru 26. marta 2020.

mars1
Mi pred let na Mars. Ja sam III red sleva...

m2

Da se ne falim dalje, ali kada je 'New Horizons' 31. decembra / 1. januara 2019. proleteo pored tajanstvenog asteroida (486958) Arrokotha, koji je tada bio na oko 43,4 AJ od Sunca, bio sam jedan od onih čija čestitka je poslata radio ka sondi! Za zasluge za narod dobio sam sertifikat od Nase.

Pokušavao sam da se lansiram i na Ceres i Vestu sondom 'Dawn', ali kad su me provalili da sam iz Crne Gore otkačili su me. Bio sam ljut jedno pet minuta, ali sam im kasnije oprostio i sa posebnim guštom pratio tu misiju do samog kraja.

Hoćeš samnom ponovo na Mars? OK. Uplati mi akontaciju u bitkoinima a ja ću zvati moje ljude u Nasi i videti šta mogu da učinim za tebe. Do tada, popuni ovu pristupnicu i stani u red 

m3

Iako im i danas umire 4000 dnevno i tek se dogovaraju da li treba nositi maske ili ne, licemerni Ameri su se pobrinuli da pruže podršku zdravstvenim radnicima i žrtvaka wirusa tako što će da prišrafe pločicu veličine dlana na rover.

Naš rezervni položaj na Marsu.

 

 Članci o ovoj misiji:

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Baki said More
  Naučnici smatraju da je doba... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Bravo,nek vam uspije!Lepo od vas!lp Boris 2 dana ranije
 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 4 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 5 dana ranije

Foto...