Astronautika: misije

Kineska misija 'Tianwen 1' nam je ostavila neverovatne slike i tehnološke podvige koje smo do sada povezivali isključivo s Nasinim misijama (više od toga, jer je misija uspela da uspešno spusti prvi neamerički rover u istoriji na Mars). Uprkos strogoj kontroli informacija o misiji, svake jedne ili dve nedelje možemo da uživamo u novim slikama ili podacima. Poslednje? Spektakularne slike otvaranja nadzvučnog padobrana dok se sletna kapsula s roverom 'Zhurong' spušta kroz atmosferu Marsa.

1
Slika padobrana sletnog stepena misije 'Tianwen 1' sa roverom 'Zhourong'.

Sletna kapsula misije 'Tianwen 1', teška 1745 kg, započela je putovanje kroz atmosferu Crvene planete 14. maja u 22:54 UTC brzinom od 4,8 km/s, gotovo tri sata nakon odvajanja od orbitera. Kako bi smanjila brzinu na oko 95 m/s, kapsula je ispalila prvi kineski padobran koji se otvorio na drugoj planeti. Padobran je po dizajnu sličan onima koji su se koristili u dosadašnjim Nasinim misijama za sletanje na Mars. Drugim rečima, to je jedan nadzvučni padobran – aktivira se pri brzini od 2 Maha – koji se odbacuje kada letilica dosegne oko 340 km/h. Prednost ove vrste padobrana je u jednostavnosti dizajna, ali, s druge strane, mora biti u stanju da podnese i nadzvučne i podzvučne brzine. Zbog ovog razloga, Evropska svemirska agencija je dala prednost efikasnosti nad jednostavnošću, tako da će buduća misija 'ExoMars 2022' za svoje potrebe sadržavati dva glavna padobrana – i pripadajuće pilot-padobrane (diskutabilna odluka obzirom na to da su kontinuirani problemi sa padobranima glavni razlog kašnjenja lansiranja ove misije od 2020. do 2022.).

padobran
Gif otvaranja padobrana.

Poređenje sa otvaranjem padobrana 'Perseverancea':

3
https://twitter.com/i/status/1363930708385882113

4
Sletna kapsula 'Tianwen 1'. Na vrhu je otvor kanistera sa padobranom.

5
Padobran 'Tianwena 1'.

6
Padobran tokom testiranja na Zemlji.

7
Leđni termoštit sa padobranom na Marsu. Neverovatno koliko je sve isto – da ne znaš, ne bi mogao da kažeš da li se radi o američkoj, ruskoj ili kineskoj misiji.

Padobran 'Tianwena 1' prikazuje neobičan uzorak crvenih pruga na beloj pozadini koji, iako nije toliko razrađen kao skrivena kodna poruka na padobranu 'Perseverance' – dare mighty things!, koristi se za merenje rotacije kupole u odnosu na osu vozila tokom spuštanja. Isto tako, druga kamera smeštena u sletnom stepenu takođe je zabeležila odvajanje stražnjeg dela termoštita sa padobranom. Na videu možete videti kako se padobran udaljava u Sunčevoj svetlosti, a takođe možete vidjeti i aerodinamični 'flap' sletne kapsule. Ove su slike očito lošije od onih dobijenih u Nasinoj misiji 'Mars 2020' koja je donela rover 'Perseverance' na površinu Marsa prošlog februara, ali ne smemo da zaboravimo da je ovo tek drugi put da smo mogli da pratimo kako se padobran otvara u atmosferi Marsa. Napokon, Nasi je trebalo devet misija za sletanje na Crvenu planetu kako bi ugradila kameru za snimanje otvaranja padobrana. Kina je to učinila iz prve. Ovim impresivnim slikama moraju se dodati one koje je poslao orbiter kad je zabeležio odvajanje sletne kapsule u Marsovoj orbiti.

dva
Sekvenca odvajanja padobrana sa leđnim štitom.

9
'Zhurongov'
 supersonični (nadzvučni) padobran.

10
Ova ekipa profesora i doktora u kineskim patikama je tim zadužen za konstrukciju i rad padobrana

11
Faze otvaranja padobrana.

12
Top sa barutnim patronama za izbacivanje padobrana. On je unutra tako čvrsto nabijen, da ima konzistenciju betona.

13
https://twitter.com/i/status/1394964283876904965

14
https://twitter.com/i/status/1394964293502836737

Cilj ovih kamera nije samo da uhvate lijepe i spektakularne slike, već i da potvrde ispravan rad misijskih sistema. U slučaju Kine, kojoj nedostaje Nasino iskustvo u sletanju na Mars, logično je da su ovi podaci mnogo dragocjeniji (zapravo su rukovodioci misije bili toliko opsednuti prikupljanjem podataka čak i u slučaju katastrofalnog neuspeha, da je sletni stepen sadržavao 'crnu kutiju' sposobnu da preživi udar pri velikoj brzini kako bi prenela podatke o spuštanju ka orbiteru ako nešto pođe kako ne treba). Ovim videozapisima trebalo je mnogo više vremena da stignu do Zemlje od onih sa 'Perseverancea' zbog ograničenja u komunikaciji rovera 'Zhuronga', koji ima samo orbitar 'Tianwen 1' za tranlaciju podataka.

A kad smo već kod 'Zhuronga', NASA je objavila drugu sliku koju je napravima američka sonda MRO(Mars Reconnaissance Orbiter) snimljenu 11. juna, na kojoj se vidi da se rover polako kreće južno od sletnog stepena. Upravo u smeru gde se nalazi leđni štit s padobranom, pa je moguće da ćemo ga uskoro ponovno videti, ovog puta na površini planete. Bilo kako bilo, ipak je paradoksalno da, čak i na Marsu, obe države špijuniraju jedna drugu.

15
Američki snimak iz kosmosa kineskog rovera na Marsu.

16
Detalj prethodne slike na kome se jasno vide tragovi točkova rovera.

17
Slika rovera 'Zhurong' i sletnog stepena misije 'Tianwen 1' u Utopia Planitii (uzejamno su udaljeni oko 10 metara).

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...