Astronautika: misije

Ako gledamo SF filmove ili čitamo stripove, rekli bi da je to skoro nemoguće: tamo sve vrvi od kamenica i komada leda veličine pesnice pa do poveće kuće. Da li je to baš tako?

Nisam bio ali kažu ljudi da je prosečna udaljenost između asteroida u torusu Glavnog asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera oko 1 milion kilometara! To je oko 2,5 puta više nego što je razdaljina Meseca od Zemlje. Iako ih ima na milione, njihova ukupna masa iznosi samo 4% mase našeg Meseca, što znači da ih je ogromna većina potpuno beznačajna. Mogli bi komotno da putujemo kroz asteroidni pojas svakog dana čitavog života i da nikada niušta ne udarimo.

Opet neki kažu da je Kajperov pojas, koji počinje iza Neptuna i proteže se do oko 55 astronomskih jedinica od Sunca, sličan pojas samo 20 puta veći i oko 20-200 puta masivniji. Iako u pojasu ima nepojamno mnogo objekata (samo onih većih od 100 km znamo preko 100.000), veruje se da je prosečna udaljenost onih većih od 100 metara možda kao između Zemlje i Sunca! Znači, našim sondama preti samo teorijska mogućnost sudara, koja se meri milionima godina.

Tajanstveni hipotetički oblak, koji je udaljen 1000 AJ i koji zovemo Ortov oblak, još je veći i ređi. Smatra se da odatle stižu neke nama vidljive komete, ato za sada maštamo samo toliko – tamo nećemo nikad stići. 'Pioneeri' i 'Voyageri' će stići tamo za 500 godina, pa i ako se sudare s nekim ili nečim biće to najveća sreća koja bi ima se desila od kada su 1977. poleteli sa obala okeana u Americi.

1

2

Ne, svakako ne izgleda ovako već...

3

...ovako. Vidi se samo nekoliko tačkica.

4
Ipak, nikad se ne zna. Možda se jednog dana volšebno izgubi neka naša sonda i svi će za to da opruže asteroide.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...