Astronautika: misije

Starlink je tehničko odeljenje kompanije SpaceX, ali i mreža orbitalnih satelita namenjenih, između ostalog, pružanju Internet usluga čitavoj planeti, posebno onim delovima do kojih klasičan, kablovski Internet ne može da stigne: a to su brodovi, avioni, pustinje, planinske oblasti itd. Mreža je počela da se razvija 2015. godine, a prvi prototip satelita je lansiran, tj. ušao je u orbitu 2018. godine. 

starlink

Danas Starlink ima preko 2000 satelita u orbiti oko Zemlje. Istina, nisu svi operativni, jer neki su prototipovi ili jednostavno imaju neku posebnu tehničku namenu. 

Koja područja Starlink pokriva?

Ideja je da pokrije što više, ali osnovna svrha je da snabde internetom područja do kojih klasičan Internet ne može da dođe ili je nepouzdan. To su ruralna područja, tamo gde nije razvijena, ili uopšte nije moguća tipična infrastruktura neophodna za povezivanje putem interneta.

Koju brzinu obezbeđuje?

Ideja je da bude što brži…. Ali, naravno, to je samo ideja. Nekih 300 Mbps je ono što se može očekivati no za sada ovaj Internet ide do 78 Mbps što zapravo i nije loše s obzirom na nepristupačnost pojedinih područja. 

Koliko to košta?

Sada mesečna pretplata iznosi oko 100 dolara + porezi. Ali potrebno je da korisnik kupi i satelitsku antenu koja košta oko 500 dolara. 

Naravno, ta cena nije konkurentna tipičnim cenama za Internet u gradovima i većim naseljima, ali, kada nemate nikakav internet onda ta cena nije ni loša jer internet postaje neophodan. Sem toga, može se očekivati i da ta cena padne u narednom periodu na osnovu tehnoloških poboljšanja i slično. 

Za pokrivanje cele ili skoro cele planete potrebno je najmanje 10.000 satelita u orbiti. SpaceX je najavio 42.000. 

Ni ovo nije sve. Ilon Mask namerava da Starlinkom pokrije i – Mars! Kaže: ljudi koji budu otišli na Mars, neće se zadovoljiti staromodnom tehnologijom, oni će želeti svoje iPhohne ili Androide na Marsu. Za razvoj takve ideje (ma koliko ona u ovom trenutku izgledala fantastično i nerealna) postoje već utvrđeni neki propisi. Tako će svaki korisnik morati da se složi da je Mars slobodna planeta, koja nije vezana ni sa jednom vladom i suverenitetom bilo koje države na Zemlji. 

Naravno, kao i svuda i kod Starlinka postoje problemi. Loše vreme je generalno problem satelitskog internete. Problem je kada se na antenu nagomila sneg, problem je i ako nešto drugo blokira vidljivost satelitu. 

Tu je i problem svetlosnog zagađenja. Starlink sateliti dobro odbijaju svetlost Sunca tokom večernjeg ili jutarnjeg preleta neba nekog područja što znatno otežava astronomska osmatranja. Jednostavno, kada vam ispred objektiva preleti deset ili petnaest bleštavih tačkica onda vam je vaša astronomska fotografija – upropaštena.  Tog problema postaju svesni i u samom SpaceX-u i već su najavili neke korekcije kod svojih satelita kako bi se njiova vidljivost znatno smanjila. Jedno rešenje je da se na satelite nanese premaz koji ne reflektuje svetlost, ali traže se i druga rešenja i u tom smislu timovi Starlinka intenzivo sarađuuju sa astronomima. 

starlink dish

Program za posmatrače Stalink satelita

NASA upozorava: STARLINK sateliti ugrožavaju Hubble i odbranu planete!

'Starlink': 'SpaceX-ova' konstelacija sa više od četiri hiljade satelita


Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 21 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 3 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 5 dana ranije

Foto...