Astronautika: misije

Danas u ponoć sa kosmodroma Vastočnij na dalekom istoku Rusije biće lansirana prva ruska misija na Mesec od 1976. godine. Misija nosi ime Luna 25 i nastavak je misije Luna 24 koja je pre blizu 50 godina na Zemlju donela uzorak Meseca. 

Luyna25

Ako sve protekne u redu i po planu, Luna 25 će raketom Sojuz danas u ponoć će krenuti na petodnevno putovanje do našeg prirodnog satelita. Sonda zatim treba da provede pet do sedam dana u lunarnoj orbiti nakon čega će se izvesti pokušaj sletanja na Mesec. Destinacija za sletanje se nalazi u oblasti južnog pola Meseca. To područje je veoma interesantno za sve nacije koje imaju planove da jednog dana pošalju ljudsku posadu na Mesec zbog, kako se očekuje, velikih naslaga vodenog leda koje su u toj oblasti zarobljene u dubokim kraterima u koje nikada topli Sunčevi zraci ne dopiru. Uostalom, u isto područje ovih dana (23. avgusta) treba da aterira i indijska letelica Chandriaan 3 (sa lenderom i roverom) – iz istog razloga. 

Nasa ima plan da u toj oblasti uspostavi bar jednu bazu sa ljudskom posaom do karaja ove decenije. 

Luna 25 će obaviti više naučnih eksperimenata. Između ostalog ona je snabdevena lopaticom kojom treba da iz dubine od 15 centimetara izvuče uzorke kako bi se proverilo prisustvo zamrznete vode. Naravno, voda je iz mnogih razloga važna.

Misija Luna 25 je trebala po ranijim planovima da bude lansirana oktobra 2021 godine, ali je došlo do odlaganja iz tehničkih razloga. Evropska svemirska agencija koja je u početku sarađivala sa Ruskom svemirskom agencijom u projektu misije Luna 25 se povukla iz ove saradnje nakon što je Rusija napala Ukrajinu februara 2022. 

Ovde možete gledati lansiranje Lune 25. 

  


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 1 dan ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 1 dan ranije
  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 1 dan ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 5 dana ranije

Foto...