Astronautika: misije

L25 1

Letjelica Luna 25, u naravi Mjesečev lander, lansirana je s Zemlje na naš prirodni satelit 11.08.2023. u 01:10 po našem vremenu (UT+2) raketom Soyuz 2.1b vatrenim zemljotresom sa raketodroma Vostochny, na ruskom dalekom istoku. 

L25 2

Donosimo dijagrame trajektorije leta, od lansiranja pa do Mjeseca te samog spuštanja na Mjesec. U trenutku pisanja ovog teksta Luna 25 nalazi na putu prema Mjesecu, uređaji i radiokomunikacija rade izvrsno. Iskustva ROSCOSMOSa koja su prikupljena na misiji Phobos-Grunt i EXO MARS zasigurno su implementirana u prvu Rusku misiju ka  Mjesecu nakon Lune 24, lansirane prije 47 godina.

l25 3

Iako je masa Lune 25 punih 1.750kg ona na sebi nosi svega 30kg znanstvenih instrumenata. Iz ovog je evidentno kako se struktura letjelice namjerava koristiti za znatno kompliciranije misije (Luna 26, Luna 27, Luna 28) koje će usljediti tijekom narednih desetak godina. Inženjerska rezerva očigledna je, čak bismo mogli reći kako se moderna tehnologija povezala s nekadašnjim tehnologijama poznatim još od sedamdedestih,osamdesetih, devedesetih godina prošlog stoljeća. Uostalom pogledajte blok dijagrame i izglede primjerice ranijih Luna ili Fobos 1 i 2. U nastavku pogledajte blok dijagrame opreme i uređaja koji se nalaze na Luna 25. Nadajmo se panoramskoj fotografiji ovog landera s mjesta uspješnog slijetanja u krateru Boguslavsky. 

 F2hIglxWgAAgZd6

F2hIhp3WwAAao0k

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 21 sati ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 1 dan ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 1 dan ranije
  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 1 dan ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 5 dana ranije

Foto...