Astronautika: misije


CassiniKasini i Saturn, artistički prikaz

15. septembra 2017. godine letelica Kasini, nakon što je u orbiti oko Saturna provela 13 godina i 76 dana, namerno je oborena na planetu. Oborena je da bi se sasvim uništila u gustoj atmosferi Saturna, a to je učinjeno iz predostrožnosti. Naučnici ne žele da na nekom svemirskom telu otkriju život za koji će se kasnije ispostaviti da vodi poreklo od neke bakterijice koja je pristigla za zemaljskom letelicom. Tačno je da se letelice i svaki njihov elelment se sterilišu, ali ipak…

Zato se, na kraju radnog veka, tj. onda kada je kraj neke letelice blizu, ona namerno uništava -  pa je tako i Kasini u zaista veličanstvenom manevru proleteo kroz jednu pukotinu u Saturnovim prstenovima i zauvek zaronio u atmosferu planete gde su ga razorile gravitacione sile planete. Na taj način izbegnuta je i mala verovatnoća da Kasini kontaminira neki Saturnov satelit. 

Dovde je sve jasno. Uostalom i orbiter Galileo je srušen na Jupiter 21. septembra 2003. godine iz istog razloga -  da ne bi pao na neki od Jupiterovih meseca na kome bi možda posejao seme života sa Zemlje.

Ali, sad dolazimo do zagonetnog pitanja. Ako je tako, ako dakle Zemljani paze da na neki od Saturnovih satelita ne dospe bakterija sa Zemlje – zašto je onda na Titan, najveći Saturnov satelit, koji je najozbiljniji kandidat za postojanje života, meko spušten lender Hajgens? 

Titan ima veliki astrobiološki značaj, njegova površina je puna organskih hemikalija među kojima ima i onih koje su osnova života na Zemlji i koje su doprinele nastanku života na našoj planeti. Sem toga Titan je jedinstveni satelit i po tome što ima obilnu atmosferu. Ali, s druge strane Titan je hladan. Temperatura na njegovoj površini iznosi minus 290 stepeni po Celzijusu i zbog toliko niske temperature biolozi ne veruju da su organske hemikalije Titana evoluirale u biologiju, bar ne ovu koja je nama poznata na Zemlji. 

Biološke reakcije ovde na Zemlji zavise od tečne vode koja deluje kao rastvarač i koja omogućava organskim molekulima da formiraju membrane, zatim i ćelije. A Titan je suviše hladan da bi voda bila u tečnom stanju. Sem toga surovo okruženje na Titanu ubija zemaljske mikroorganizme koji bi eventualno na neki način ipak dospeli na taj satelit. 

EnceladusEnceladus - geziri izviru iz dubine satelita

Astrobiolozi nisu, dakle, zabrinuti za kontaminiranje Titana, ali jesu zabrinuti za Enceladus, drugi važan Saturnov satelit. Ispod sloja leda koji obavija ceo satelit, na Enceladusu se nalazi okean tečne vode. Zbog te vode Enceladus je možda i najozbiljniji kandidat za postojanje i razvoj života izvan Zemlje. Astrobiolozi bi želeli da van Zemlje pronađu autohtoni život i baš zbog toga je Kasini i oboren na Saturn – da, dakle, ne bi ni slulčajno pao na Enceladus i tamo možda promenio evoluciju života.

Prema Astronomy

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...