Astronautika: misije

 

23. mart. 2010.

Parirati ruskim letovima na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) nakon povlačenja šatlova biće praktično nemoguće bez „izuzetne pomoći US vlade“, izjavio je pre neki dan jedan Nasin insajder. Međutim, privatna svemirska kompanija „SpaceX” iz Kalifornije je samouvereno izjavila da je spremna da trenutnu cenu od \(50 miliona po čoveku za kružni put do ISS u ruskom „Sojuzu“ značajno snizi.

Garantujemo grupni let za manje od \)50 miliona po sedištu,“ izjavila je predsednica SpaceX, Gwynne Shotwell, u prošlonedeljnom zvaničnom razgovoru sa Komitetom američkog Senata za trgovinu, nauku i transport.

Ako šatlovi po planu odu na jesen u muzeje, ruske kapsule sa tri sedišta „Sojuz“ ostaće jedino raspoloživo sredstvo za put do ISS. Bela kuća se nada da bi privatne kompanije mogle da daju i svoju ponudu, i spremne su da u sledećih pet godina potroše \(6 milijardi da im u tome pomognu.

Ali na prošlonedeljnom sastanku senatori su bili suočeni sa dilemama da li će raspoložive letilice biti sposobne da se uklope u komercijalnu cenu sedišta u „Sojuzima“, koja trenutno iznosi \)50 miliona – cenu koju je „SpaceX“ obećao da može da spusti.

Za koliko će da bude spuštanje, ne mogu da kažem, ali biće vrlo teško potući tu cifru,“ bio je iskren penzionisani astronaut Thomas Stafford, koji je takođe prisustvovao sastanku.

FER CENA

Biće jako teško napraviti komercijalno uspešnu letilicu bez izuzetne participacije američke vlade,“ ističe Malcolm Peterson, bivši Nasin konrolor.

Naša fer cena treba da bude alamgam našeg nacionalnog interesa u poslu i prave vrednosti stvaranja komercijalno održive letilice.“ Peterson kaže da će biti iznenađen ako privatnička verzija „Sojuza“ bude koštala manje od \(400 miliona po lansiranju. Za trosed, to će biti više nego duplo koliko danas naplaćuju Rusi.

Mada „SpaceX“ kaže da može da parira Rusima, Frank Culbertson iz “Orbital Sciences Corporation”, koji je sa Nasom sklopio ugovor za letilicu koja će nositi teret na ISS, sugeriše da bi misije poput “Sojuzovih” verovatno mogle da koštaju \)300 ili $400 miliona.

Sa sasečenim Nasinim programom „Constellation“ i još uvek nespremnim američkim privatnim sektorom da odnesu nacionalnog astronauta do ISS, Shotwellova kaže da Amerika treba da se zabrine zbog oslanjanja na „Sojuze“: „Kada šatlovi budu povučeni, niko ne zna koliku cenu će tražiti Rusi za putovanje do dela ISS koji su napravili Amerikanci,“ panično naglašava ona.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...