Astronautika: misije

Phobos-grunt_mock-up
Rad na tkz „glupom modelu“ letjelice Phobos-Grunt u NPO

Merkur, intrigantna planeta najbliža Suncu postaje sve zanimljivija znanstvenim krugovima. U prvih pedesetak godina svemirske ere samo je jedna letjelica u tri navrata (1974-1975) proletjela pored njega. Teleskopi s Zemlje, ma kako moćni bili, na Merkuru nemogu razaznati nikakove detalje. Pakleno vrući svijet koji oko Sunca kruži na svega 60-tak milijuna km udaljenosti posljednih godina postaje sve interesantnija meta za znanstvena istraživanja. Od nezanimljive „lovine“ Merkur postaje poželjna „udavača“.

Phobos-grunt_dizajn
Računalni dizajn letjelice klase Phobos-Grunt čija će se inačica upotrijebiti i za let prema Merkuru.

Tijekom avgusta 2004. godine NASA je k Merkuru lansirala letjelicu Messenger. Ući u njegovu orbitu izuzetno je težak posao zbog snažne Sunčeve gravitacije i temperatura čija se vrijednost mjeri stotina stupnjeva Celzijusovih. Messenger je poslan na dugi let po veoma zahtjevnoj putanji koja ga je tijekom proteklih godina u tri navrata dovela na točku prelijetanja (januar i avgust 2008. te septembar 2009.). Tek 2011. ući će u orbitu oko Merkura.

No, juriš na Merkur će tek uslijediti i to čak trima robotičkim letjelicama. Prva će uslijediti europska letjelica BepiColombo (Europska svemirska agencija s manjim udjelom Japanaca u misiji). Njezin ulazak u orbitu oko Merkura planiran je za 2019. Japanci u drugom desetljeću planiraju i vlastitu misiju k vrućoj planeti ohrabreni nedavnim uspjesima njihovih međuplanetarnih letjelica Hayabusa, Venus Climate Orbiter i Ikaros. Misija još nije dobila službeni naziv no ideje koje su predstavljene u početnim materijalima (nacrtu) misije zaslužuju pozornost! Složeni sustav zrcala trebao bi zaštititi sondu koja će sletjeti na površinu Merkura od destruktivnih zračenja i temperature s Sunca ali i površine same planete.

messenger_mercury_resize
Merkur snimljen s Messengera za vrijeme prvog preleta

S druge strane, Ruski NPO Lavochkin također je obznanio plan da u narednih 4-5 godina prema Merkuru lansira orbiter i sondu za spuštanje na njegovu površinu. Maxim Martynov iz NPO Lavockhina izjavio je na ovogodišnjem Farnborough International Airshowu u Englskoj kako će se za ovu misiju upotrijebiti modificirana konstrukcija robotičke letjelice klase Phobos-Grunt. Ova će letjelica tijekom naredne godine krenuti k Marsu, spustiti lender na njegov satelit Phobos i vratiti uzorke tla na Zemlju. Martynov je u svojoj izjavi dodao i kako se na temelju dizajna Phobos-Grunta osim misije k Merkuru planiraju i misije k Mjesecu i Veneri. Svojevremeno je u astronautičkim kuloarima bilo informacija kako je Kina zainteresirana za vlastitu međuplanetarnu misiju prema Merkuru, no službenih izjava o tom projektu zasad nema.

merkur-cijeli-planet_RESIZE
Letjelice prema Merkuru moraju biti iznimno toplinski zaštićene kako bi preživjele teške radne uvjete

Merkur ovih večeri možemo vijeti i golim okom nedugo nakon zalaska Sunca kao sićušnu zvijezdicu na zapadnom nebu znatno niže od sjajne Venere koja dominira ljetnim nebom.

Još o Messengeru

Messenger

Još o Phobosu

Phobos

O Merkuru

Merkur


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 8 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 13 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 19 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...