Astronautika: misije

NASINA sonda LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) lansirana 18. juna 2009-e godine, kružeći oko Meseca po orbiti visine svega 50 kilometara snima površinu našeg "pratioca" u do sada neviđenoj rezoluciji. Standardni snimak kamere NAC-LROC (Narrow Angle Cameras-Lunar Reconnaissance Orbiter Camera) ima rezoluciju od 0,5 metara po pixelu i maximalnu veličinu slike od 2,5 x 26 kilometara. Pomoću ovog instrumenta već su do sada snimljene mnoge zanimljive geološke formacije na Mesecu od kojih neke nikada nismo ni znali da postoje, npr. takozvane "pećine"...

Zanimljiva meta za kameru ovakvih performansi, bila su i mesta sletanja Apollo misija, tako da smo već do sada videli sve ostatke LEM-ova (Lunar Excursion Module) oba Sovjetska Lunohoda i jos neka mesta na kojima "počivaju" ostaci jednog davno prošlog vremena, kada je naš satelit bio u centru pažnje naučnika.

Ne tako davno, doneta je odluka da se LRO spusti na još nižu orbitu od samo 21 kilometar iznad površine Meseca i da se pokušaju ponovo snimiti tragovi Apollo misija.

Na slikama ispod možete videti koliko je uspešno ovaj zadatak obavljen. Mesta sletanja Apolla 12,14 i 17 jasno se vide.Rezolucija na ovim novim snimcima je približno 25 cm pixelu što je dovoljno da se čak i sitni detalji na površini mogu jasno raspoznati. Vidnjivi su čak i tragovi astronauta koji su peške išli po Mesecu, a o tragovima vozila kao i o naučnoj aparaturi, koja je ostavljena na površini da i ne govorim.

Kliknite na fotografije Apollo-12-250
Apollo-14-250 Apollo-17-250

Šta će na ove snimke reći ovi "pametniji od nas" likovi što su sve ove godine tvrdili da je Apollo snimljen u studiju u Holivudu, ne znam. Možda bi konačno bilo vreme da se prestane sa tim glupostima.

Nadam se da će LRO napraviti još koju "ekskurziju" na ovako nisku orbitu ili možda još i bliže površini jer upravo ovakvi snimci bi mogli konačno nekoga da inspirišu da bi se još nekada mogli poslati roboti ako ne i ljudske posade na površinu ovog našeg jedinog prirodnog satelita – Meseca.


Author: Tomislav Bandin

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...