Astronautika: misije

Prošla su desetljeća od zadnjih uspješnih međuplanetarnih svemirskih misija u režiji Rusije i ex SSSRa. Iako su putem određenih uređaja i eksperimenata sudjelovali u nekoliko zadnjih misija raznih svemirskih agencija, a neke takve letjelice (ESA) čak su dobrim dijelom bile inspiriraneRuskim dizajnom misija tipa MARS 96, Phobos 1 i 2 odnosno Venera i VEGA, Rusija na svoju pravu svemirsku misiju čeka već više od dvadeset godina.

phobos_grunt

U novembru ove godine prema Marsu kreće nova uzdanica međuplanetarnog programa Rusije. Phobos Grunt poletjeti će na višegodišnju misiju k Marsu, odnosno njeovom prirodnom satelitu Fobosu. Cilj je ove misije istraživanje marsovih satelita i same crvene planete te dopremanje uzoraka s Fobosa na Zemlju radi detaljnih ispitivanja. Na samoj letjelici biti će smješteni kontejneri s biološkim eksperimentima iz Rusije i SAD čiji je zadatak ispitati ponašanje i preživljavanje života u svemiru.

Prema riječima Leva Zelenya direktora Russian Space Explorations Institute, znanstvenici žele dobiti uvid u život, razmožavanje i otpornost na svemirske uvjete bakterija s Zemlje. Iako je ovaj eksperiment osporavan od strane dijela znanstvenika zbog moguće kontaminacije drugog svijeta životom s Zemlje u slučaju da se Phobos Grunt razbije o površinu Fobosa misija je iznimno važna za daljnje astrobiološke eksperimente u osvajanju svemira.

Prije puta letjelica će biti podvrgnuta veoma zahtjevnoj dekontaminaciji kako se na njoj ne bi našli „slijepi putnici“. Victor Khartov, šef Lavochkin Scientific and Production Company koja radi na Phobos gruntu kaže kako će do lansiranja doći tjekom studenog te da su završne pripreme u poodmakloj fazi. „Naša zemlja, naši znanstvenici i inženjeri moraju ponovo „naučiti letjeti“ u međuplanetarnom prostoru nakon preduge pauze. Ova je misija veoma riskantna i zahtjevna no bez obzira na njen ishod s nečim smo morali krenuti“, kaže Khartov. Rusija je za ovu misiju tijekom desetak godina priprema uložila nešto preko 160 milijuna USD. Mala je to cifra naspram sličnih međuplanetarnih misija drugih svemirskih agencija. Uzme li se u obzir da bi glavne konstruktivne elemente Phobos Grunta koristile i misije k Mjesecu, Veneri pa i drugamo po Sunčevom sustavu jasno je kako se na ovaj ponovni, pionirski sveirski korak u Rusiji ali i svijetu gleda s velikom pažnjom. Iz opreznih izjava dužnosnika uključenih u projekt razvidno je kako su svijesni da bi uspjeh misije značio nemjerljivo puno kako za izvore financiranja tako i za znanstvenike.



Komentari

  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 19 sati ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 5 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 5 dana ranije

Foto...