Astronautika: misije

11. novembar 23:01

"Fobos-Grunt" ne odgovara na pozive

Noćni pokušaji da se primi signal sa AMS "Fobos-Grunt" nisu uspeli. Neimenovani stručnjak iz oblasti raketno-kosmičke tehnike je za RIA Novosti rekao da je tokom noći između četrvtka i petka aparat nekoliko puta preleteo ruske (uključujući i Bajkonur) i kontrolne stanice ESA-e. Za sada međutim, aparat se ne odaziva na pozive sa Zemlje.

Istovremeno, zvaničnici Strateške komande SAD su izjavili da će na osnovu podataka Američkih sistema kontrole kosmičkog prostora "Fobos-Grunt" pasti na Zemlju 26. novembra.

Međutim, opet neimenovani ruski izvori trvde da će "Fobos-Grunt" ostati u orbiti do 3. decembra, možda i duže, tako da će stručnjaci imati malo više vremena da povrate kontrole nad stanicom.

11. novembar 20:34

Draško Dragović: Koliko uspevam da razumem ruski, na forummagazina  Novosti Kosmonavtike se javio neko ko je objasnio da se prema tehničkim spisima Lavočkina, proizvođača Fobos-grunta, vidi da se sve brodske operacije tokom prelaska iz patkirne orbite, na kojoj je sonda sada, i transferne orbite, na koju treba da pređe pre polaska na Mars, obavljaju automatski i da nemaju nikakve veze sa centrima na Zemlji. Dakle, nije moguća nikakva dvosmerna komunikacija između kontrole leta letilice i zemaljskih stanica. Drugim rečima, trenutni pokušaji da se kontroliše letilica dok je na parkirnoj orbiti je čista improvizacija!

Nekoliko nezavisnih osmatrača tvrdi davide kako 'Grunt' leti preko neba ali bez ikakvih bljeskova - mogućih znakova da sistem za kontrolu položaja letilice pokušava da spreči pogubno tumbanje sonde po orbiti.

Najnoviji podaci američkog odbrambenog sistema NORAD pokazuju da umesto da očekivano izgubi 215 metara orbitne visine, sonda se popela za 138 metara! To možda govori da su u pitanju greške u proračunima i merenjima, a možda i da ipak postoje nekakve propulsivne aktivnosti, kao što je uključivanje trastera za korekciju putanje ili pak curenje rezervoara.

 


LINKOVI



Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 18 sati ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 20 sati ranije
  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 21 sati ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 5 dana ranije

Foto...