Astronautika: misije

na-rampi

Sa kosmodroma u Bajkonuru 14. novembra 2011. u 08.14h (moskovsko vreme) lansiran je kosmički transportni brod "Sajuz TMA-22" sa 30-om posadom Medjunarodne kosmičke stanice (MKS).

Posada kosmičkog broda "Sajuz TAMA-22" i MKS-30 je u sastavu:

shkaplerov ivanishin burbank
Komandant posade Anton N. Škaplerov (39)
Brodski inženjer Anatolij A. Ivanjišin (41) Brodski inženjer Daniel K. Burbenk (Daniel C. Burbank, 50)

sajuz-lansiranjeDevet minuta kasnije, kosmički brod je uspešno odvojen od trećeg stepena rakete-nosača "Sajuz-FG" i ušao u orbitu visine 201km x 259km, period jedne orbite je 88,8 minuta a nagib 51,64stepeni.

Spajanje kosmičkog broda "Sajuz TMA-22" sa MKS je planirano 16. novembra u 09.33 h preko modula MIM-2 "Poisk". 
Posada će se pridružiti ekspediciji MKS-29 koja trenutno radi na stanici (Sergej Volkov, Majkl Fosum i Satoći Furukava) čiji se povratak na Zemlju očekuje 22. novembra.

Mesec dana kasnije ka MKS će biti lansirana posada MKS-31 (Oleg Kononjenko, Andre Kajpers i Donald Petit) koja će nastaviti rad na stanici skupa MKS-30.

Škaplerov, Ivanjišin i Burbank će ostati u kosmosu šest meseci i za to vreme obaviti obiman naužno-istraživački program od oko 200 eksperimenata.

U februaru 2012. planiran je izlazak u otvoreni kosmos Škaplerova i Konjenka.

Za kosmonaute "Roskosmosa" Škaplerova i Ivanjišina, koji se pripremaju za letove u kosmos od 2003. ovo je prva kosmička misija, dok je američki astronaut Burbank, koji je u NASA-u od 1996. veteran dve misije spejs šatla.

sajuz-rampa

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 16 sati ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 18 sati ranije
  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 19 sati ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 5 dana ranije

Foto...