Astronautika: misije

Sjeverna Koreja je u četvrtak kasno navečer po našem vremenu (23:29) uspješno lansirala veliku raketu Unha-3 (Galaktika-3). Trostupanjska raketa s službenim zadatkom da u svemir postavi metereološki satelit ipak nije stigla predaleko. Nakon 139 sekundi leta došlo je do dezintegracije rakete i njezina pada u more. Zasad nema priopćenja iz Sjeverne Koreje o tome što se zapravo dogodilo no raketa i njezin teret (ma kakav bio) nisu dostigli svemirske visine. Iako se ovime krši rezolucija UNa na temu testiranja raketa dugog dometa koje mogu dostignuti svemirska prostranstva ali i biti interkontinentalni  nosači atomskih bojevih glava dio “pozitivne priče” došao je iz same Sjeverne Koreje tek nekoliko dana prije lansiranja kada su na lansirno mjesto pozvani novinari iz cijelog svijeta da ih se uvjeri kako je riječ o mirnodopskom projektu.

Unha-3 unha-3-satellit
Unha-3 prije lansiranja Metereološki satelit kojeg je Unha-3 trebala iznjeti u orbitu

Iako se smatra kako je neuspjeh zadao težak udarac predsjedniku Kim Jong Unu s tehničke strane gledano korejci su uspjeli načiniti raketu, lansirnu rampu i prateću infrastrukturu te izvršiti uspješno lansiranje. Uspiju li otkloniti tehničke probleme koji su uzrokovali dezintegraciju rakete mogli bi već za nekoliko mjeseci biti sposobni ponoviti lansiranje drugom raketom i dosegnuti svemir. Nepunih 150 kilometara koje je prva Unha-3 uspjela prevaliti prije pada u ocean u svijetu aeronautike ipak može biti okarakterizirana kao uspjeh. Nije neobično da se i velikim svemirskim silama dogode neuspješna lansiranja s višestruko isprobanim raketnim sustavima. Na stranu političke ili vojne konotacije izvjesno je kako se na dalekom istoku pojavila zemlja koja će uskoro biti sposobna vlastitim snagama dosegnuti svemir. Samo lansiranje obavljeno je s raketnog poligona Tongchang-ri na sjeveru zemlje. Unha-3 visoka je gotovo 30m a njezina startna masa iznosi preko 90 tona.


Sjeverna Koreja je u četvrtak kasno navečer po našem vremenu (23:29) uspješno lansirala veliku raketu Unha-3 (Galaktika-3). Trostupanjska raketa s službenim zadatkom da u svemir postavi metereološki satelit ipak nije stigla predaleko. Sjeverna Koreja je u četvrtak kasno navečer po našem vremenu (23:29) uspješno lansirala veliku raketu Unha-3 (Galaktika-3). Trostupanjska raketa s službenim zadatkom da u svemir postavi metereološki satelit ipak nije stigla predaleko.

Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...