Astronautika: misije

launch-naro-1

Lansiranje nove južnokorejske rakete-nosača (RN) KSLV-1 koje je trebalo da bude obavljeno krajem oktobra, odloženo je samo nekoliko časova pre paljenja motora.

Raketa, poznato takodje pod imenom "Naro-1", je trebala da poleti iz kosmičkog centra Naro koji se nalazi 485km južno od Seula. Medjutim, tokom predstartnih priprema otkriveno je isticanje helijuma iz prvog stepena RN koji predstavlja modifikaciju prvog stepena nove ruske rakete "Angara" i izradjen je u moskovskom GKNPC "Hruničev".

Neispravni deo prvog stepena poslat je u Moskvu gde je detaljno ispitan. Ustanovljeno je da je tokom postavljanja rakete na lansirnu rampu, došlo do oštećenja mehnizma koji spaja bazu prvog stepena RN sa lansirnim stolom.

Tokom tročasovnog testiranja, kada je oštećeni deo zamenjen novim nije registrovano isticanja helijuma. 
Medjutim, predstavnici obe strane su se saglasili da je potrebno još provera pre donošenja konačne odluke o trećem lansiranju KSLV-1.

Ranije je bilo objavljeno da će novi pokušaj uslediti izmedju 9. i 24. novembra, ali je sasvim moguće da dodje do nešto dužeg odlaganja.   

To je potpuno razumljivo znajući da je reč o novoj RN Južne Koreje na kojoj se nalazi prvi stepen nove ruske RN "Angara", koja tek treba da poleti (najverovatnije u prvom kvartalu 2013.).

Ovo je bio treći pokušaj lansiranja nove južnokorejske rakete, posle dva neuspeha 2009. i 2010. 

 


Odgođeno lansiranje Južnokorejske rakete

Treće po redu lansiranje južnokorejske rakete KSLV-1 odgođeno je za najmanje tri dana nakon što su inženjeri danas neposredno prije lansiranja otkrili curenje raketnog goriva iz prvog stupnja rakete.

Kosmički program Južne Koreje

Medju zemljama Azije koje imaju nacionalne kosmičke programme, Južna Koreja zauzima specifčno mesto. Po dostignućima, rekao bih da je plasirana vrlo visoko, iza Kine, Japana i Indije, rame uz rame sa Pakistanom. ...

nedelja, 30 septembar 2012

Treća sreća made in Južna Koreja

Južna Koreja će krajem oktobra po treći puta domicilnom raketom KSLV-1 pokušati postaviti vlastiti satelit u Zemljinu orbitu i na taj način, nakon Kine, Indije i Japana, postati četvrti azijski svemirski ...

Da li Severna Koreja predstavlja pretnju
(Astronautika/Misije)

Da li Severna Koreja predstavlja pretnju za region i mir u svetu? Nesreće su sastavni deo raketne tehnike, što su se uverili i Amerikanci i Rusi, a nedavno i Korejanci. 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 4 sati ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije

Foto...