Astronautika: misije

north-korea-missiles

Severna Koreja je 8. ovog meseca saopštila da planira da odloži lansiranje rakete dugog dometa, predviđeno između 10. i 22. decembra o.g., saopštila je Komisija za svemirsku tehnologiju, a prenosi agencija KCNA.Američki institut Džon Hopkins saopštio je 7.o.m. da je odlaganje moguće zbog loših vremenskih uslova.

Severna Koreja je prošle nedelje saopštila da će lansirati raketu kako bi u orbitu kasnije poslala satelit za posmatranje Zemlje. SAD, Rusija, Japan, Južna Koreja i druge zemlje optužuju Pjongjang da sprovodi testove balističkih raketa što je u suprotnosti s rezolucijama UN. Te rezolucije su usvojene pošto je Severna Koreja, 2006. i 2009, godine sprovela dve nuklearne probe. Japan je naredio svojim snagama da uništi raketu Severne Koreje ako uđe u japanski vazdušni prostor. SAD su uputile brodove sa antirakatnim balističkim kapacitetima kako bi pratila lansiranje rakete Severne Koreje. Pjongjang je naveo da njena raketa neće ući u vazdušne prostore drugih zemalja.

 


Sjeverna Koreja spremna za novi raketni pokus

Satelitske snimke Sjevernokorejskih raketnih instalacija jasno pokazuju (a tome svjedoče i medijski izvještaji s lica mjesta) kako se na lansirnoj rampi nalazi nova raketa spremna da u svemir ponese satelit mirnodopske namjene, bar tako to tvrde u Pyongyangu.


 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 1 dan ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 1 dan ranije
  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 1 dan ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 5 dana ranije

Foto...