Astronautika: misije

toutatis change

U ranim jutarnjim satima 13. decembra kineska letjelica Change 2 preletjela je na udaljenosti od samo 3.2 km iznad površine asteroida 4179 Toutatis. Brzina prilaza bila je 10,7km/s a udaljenost asteroida i letjelice od Zemlje nešto više od sedam milijuna kilometara. Ovim neočekivano bliskim preletom te koordinacijom letjelice i njezinih instrumenata Kina se svrstala među svega nekoliko Zemalja koje su sposobne za složene svemirske misije u međuplanetarnom prostoru.

Asteroid Toutatis nepravilnog je oblika (4,5 × 2,4 × 1,9 km) a otkriven je 04. siječnja 1989. On je kandidat za posjetu astronauta kroz dva do tri desetljeća. Change 2 lansiran je 01. oktobra 2010. na svoju primarnu misiju mapiranja Mjesečeve površine s rezolucijom od 7m. Nakon ostvarenja cilja letjelica je upućena u Langrangeovu točku broj 2 gdje je stigla 25. avgusta 2011. Prema asteroidu Toutatis krenula je tijekom aprila ove godine.

Change 2 ima masu od dvije i pol tone a kako je glavna kamera namijenjena za mapiranje Mjeseca s određenim parametrima orbite to ona nije iskorištena za fotografiranje Toutatisa već je taj posao povjeren manjim kamerama lošije rezolucije koje su svoj posao odlično odradile. Malo je tko vjerovao da će Change 2 proći tako blizu asteroida. Letjelica i dalje nastavlja svoju misiju u međuplanetarnom prostoru a komunikacija s njom omogućiti će dodatna testiranja Kineske mreže za praćenje svemirskih letjelica. Tijekom narednih desetak godina planiraju se slične misije na nekoliko drugih asteroida.

 


4179 Toutatis ***

Kinezi zamalo na asteroidu


 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 4 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... Pre 1 nedelje

Foto...