Astronautika: misije

Šesnaestog marta 2013. u 07:06č po moskovskom vremenu, severoistočno od grada Arkalika (Kazahstan) uspećno se prizemljio aparat za povratak kosmičkog broda "Sajuz TMA-06M". Na Zemlju se vratila 34. ekspedicija Medjunarodne kosmičke stanice (MKS), kosmonauti "Roskosmosa" Oleg Novicki i Jevgenij Tarelkin i astronaut NASA-e Kevin Ford.

Za ruske kosmonaute ovo je bio prvi let u kosmos, dok je njihov američki kolega obavio drugu kosmičku misiju. Posada koja je poletela u kosmos 23. oktrobra 2012. se posle 144 dana provedenih na orbiti oseća dobro.
Sletanje je obavljeno sa danom zakašnjenja zbog loših vremenskih uslova na mestu spuštanja.

Vremenske prilike su se danas neznatno poboljšale, tako da su dva helikoptera prihvatne službe uspela da se spuste pored aparata kosmičkog broda koji je, što je zanimljivo sleteo na površinu u vertikalnom položaju. To je, sa aspekta evakuacije kosmonauta iz tesne kabine "Sajuza" inače najgora verzija, jer se oni moraju maltene izvlačiti u vis, a onda spuštati na tle pomoću male "klizaljke" priljubljene uz telo kapsule.

PosadaISS

Na video snimku sa mesta spuštanja, videli su se članovi posade koji su izgledali umorno, ali nasmejani, posebno se to može reći za Tarelkina. Dva ruska kosmonauta se prebačena avionom u Zvezdani grad, dok astronaut Ford specijalnim letom NASA-e leti ka Hjustonu gde će proći kroz readaptaciju posle petomesečnog kosmičkog leta na MKS (pročitajte kratke biografije članova posade)

Za razliku od prethodnih misija na MKS, ovo je, može se slobodno reći bila relativno "tiha" ekspedicija na Kosmičkoj stanici. Sve je u njoj išlo bez većih problema, posada se uglavnom bavila servisiranjem sistema stanice, naučnim eksperimentima i snimanjem površine Zemlje. Tokom ove misije nije bilo ni jednog izlaska u otvoreni kosmos. Jedino je dolazak poslednjeg komercijalnog teretnog broda "Dragon" početkom marta, posle problema sa motorima letelica koji su iskrsli odmah posle lansiranja, ali su kasnije odstranjeni, malo poremetio ritam života na Kosmičkoj stanici.

Posle povratka Novickog, Tarelkina i Forda na MKS misiju nastavljaju Kanadjanin Kris Hatfild, koji je komandant stanice, Roman Romanjenko ("Roskosmos") i Tomas Maršborn (NASA).

U noć 28. marta prema stanici kreće nova posada - Pavel Vinogradov, Aleksandar Misurkin i Kristofer Kasidi. Ako sve bude u redu, ova posada treba da spoji kosmički brod "Sajuz TMA-08M" samo šest časova posle lansiranja. Biće to prvo spajanje po novoj, tzv. "brzoj šemi" tokom koje se spajanje obavlja za vreme četvrte orbite. Sva dosadašnja spajanja sa MKS-om pilotiranih brodova su obavljena primenom "spore" dvodnevne šeme. Za razliku od misije koja je danas završena, nova ekspedicija će obilovati vrlo zanimljivim aktivnostima, kako unutar, tako i izvan stanice.

Ali o tome, sačekajmo prvo da vidimo kako će "brzo spajanje" proteći.

Članci o TMA-06M

"Sajuz TMA-06M" u sklopu MKS
(Astronautika/ISS)
... u automatskom režimu, dok je brod pristao uz modul "Poisk". Oko tri časa kasnije, otvorena su vrata izmedju broda i Kosmičke stanice posle čega su Oleg Novicki (RKA), Jevgenij Tarelkin (RKA) i ...
petak, 26 oktobar 2012
Astronauti Oleg Novitskiy, Evgeny Tarelkin i Kevin Ford u svemirskom brodu Sojuz TMA-06M uspješno su u 12:51 po našem vremenu (utorak 23. oktobra) lansirani u svemir. Astronauti Oleg Novitskiy, ...
četvrtak, 25 oktobar 2012
 Kratke biografije Novickog, Tarelkina i Forda - članova Saojuza TMA-06M Oleg Novicki Oleg Novicki prvi put leti u kosmos. On je 526-ti čovek koji je lansiran u orbitu i 114 kosmonaut ...
četvrtak, 25 oktobar 2012
... u sastavu:  Oleg Novicki (41, prvi let), komandant broda i brodski inženjer misije MKS-33/34, kosmonaut “Roskosmosa” Jevgenij Tarelkin (38, prvi let), brodski inženjer br. 1 kosmičkog broda ...
četvrtak, 25 oktobar 2012
 Novaci u svemiru
(Astronautika/Misije)
... u Kazahstanu. Posadu će sačinjavati troje astronauta, dva rusa Oleg Novitsky i Yevgeny Tarelkin te amerikanac Kevin Ford, priopćeno je iz Ruskog centra za trening astronauta. Oni će na ISSu boraviti pet ...
petak, 28 septembar 2012
Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...