Astronautika: misije

Posada misije MKS-42/43 uspešno je sletela na Zemlju posle gotovo 200 dana provedenih u kosmosu. Aparat za povratak kosmičkog broda “Sajuz TMA-15M” aterirao je 11. juna 2015. U 16:44h (moskovsko vreme) 145km jugostično od Džezkazgana, na severu Kazahstana.

Još jedna vrlo zanimljiva kosmička misija je završena. Posle 200 dana provedenih na orbitu, na Zemlju su se vratili Anton Škaplerov (“Roskosmos”), Samanta Kristofereti (ESA/Italija) i Teri Virts (NASA). Njihova misija je zbog problema tokom lansiranja poslednjeg teretnog broda “Progres M” produžena za oko mesec dana. Time je simpatična Italijanka Samanta Kristofereti postavila svetski rekord u dužini kosmičkog leta za predstavnice lepšeg pola (taj rekord je godinama držala Amerikanka Sunita Vilijams).

     
1   2
     
3   4
     

Sve operacije (odvajanje od MKS, kočenje, odvajanje delova kosmičkog broda, ulazak u atmosferu, otvaranje padobrana i sletanje u kazahstansku stepu) su obavljene bez ikakvih problema. Nekoliko dana pre povratka, tokom testiranja sistema upravljanja kontrolori na Zemlji su pogrešno uključili jedan korekcioni raketni motor na ovom kosmičkom brodu što je dovelo do manje promene položaja MKS koji je kasnije ispravljen motorima teretnog broda “Progres M-26M”. Tada su se takodje javile glasine da će zbog ovog problema povratak posade biti odložen, ali je iz “Roskosmosa” odmah to demantovano.

Na Medjunarodnoj kosmičkoj stanici misiju nastavljaju članovi misije MKS-43/44 – Genadij Padalka, Mihail Kornienko i Skot Keli. Poslednja dvojica učestvuju u misiji koja će trajati 342 dana, dok se Padalka vraća na Zemlju u septembru.

Koa što smo javljali, zbog neuspešnog lansiranja poslednjeg teretnog broda, došlo je do promene u grafiku letova na MKS. “Roskosmos” je nedavno saopštio novi plan ruskih lansiranja koji do kraja 2015. izgleda ovako:

• 03.07.2015 - Lansiranje teretnog broda “Progres M-28M” (starom raketom-nosačem “Sajuz-U”)
• 24.07.2015 – “Sajuz TMA-17M” sa posadom: Kononjenko (RKA), Juji (JAXA/Japan), Lindgren (NASA) (lanser će biti RN “Sajuz-FG”)
• 01.09.2015 - “Sajuz TMA-18M” sa posadom: Volkov (RKA), Mogensen (ESA/Danska), treći član posade još nije odredjen (RN “Sajuz-FG”)
• 21.11.2015 – Lansiranje modernizovanog teretnog broda “Progres-MS” (RN “Sajuz 2.1a”)
• 16.12.2015 – “Sajuz TMA-19M” sa posadom Malenčenko (RKA), Pik (ESA/Velika Britanija), Kopra (NASA) (RN “Sajuz-FG”)

     
5   6
     
7   8
     

Posada MKS-42/43

U komosu posada MKS-42/43


 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...