Posle dvodnevnog autonomnog leta, 9. jula 2016. u 07:06 č (po moskovskom vremenu) ruski modernizovani kosmički brod "Sajuz MS-01" uspešno je spojen uz modul "Rasvet" (MIM1) Medjunarodne kosmičke stanice (MKS). 

Sve operacije susreta i spajanja obavljene su u automatskom režimu. Oko dva časa kasnije, Anatolij Ivanjišin ("Roskosmos"), Takuja Oniši (JAXA) i Ketlin Rubins (NASA) su prešli u MKS gde su ih dočekali članovi ekspedicije MKS-48 ruski kosmonauti Aleksej Ovčinjin i Oleg Skripočka i američki astronaut Džefri Vilijams.  

Po prelasku u stanicu, po tradiciji, svi članovi posade MKS-48/49 su se okupili u modulu "Zvezda" odakle su razgovarali sa članovima porodice u Centru upravljanja letom u Karaljovu. Posle toga su Ovčinjin, Skripočka i Vilijams "sproveli" novajlije kroz sve module stanice, upoznali ih sa standardima bezbednosti, a posle toga su ih ugostili kosmičkim doručkom. 

Posle kraćeg predaha, posada }e obaviti konzervaciju kosmičkom brodu i započeti sa programom istraživanja. Nova misija treba da traje 129 dana.

Kliknite na fotografije da se uvećaju mks1
mks2 mks3
mks5 mks6

Kolaž snimaka koji prikazuju kosmički brod "Sajuz MS-01" neposred pre i posle spajanja, prelazak Rubinsove i Onišija u stanicu i grupni snimak nove i posade "starosedeoca" MKS. U prednjem planu su Rubinsova, Ivanjišin i Onuši, dok su iza njih Skripočka, Ovčinjin i Vilijams koji se nalazi u kosmosu već 112 dana. Snimak je napravljen u modulu "Zvezda" tokom razgovora sa članovima porodice. Na zadnjem zidu vide se slike Ciolkovskog, Karaljova i Gagarina.

 

Lansirana nova posada Kosmičke stanice

Još fotografija

Modernizovani “Sajuz”

Biografije članova posade misije MKS-48/49 i kosmičkog broda "Sajuz MS-01"

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 5 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 21 sati ranije

Foto...