Državna komisija je donela odluku o novom grafiku ruskih lansiranja do kraja 2016, posle odlaganja početka misije posade MKS-50 planiranog za 23. septembar.

Novi plan lansiranja izgleda ovako: 

  • Start “Sajuza MS-02” – 19. oktobar (posada MKS-50)
  • Start “Sajuza MS-03” – 16. novembra (posada MKS-51)
  • Start teretnog broda “Progres MS-04” – 1. decembar. 

U novom planu nije navedeno dali će se posada MKS-49 (Ivanjišin, Onuši, Rubinsova) vratiti 30. oktobra (kako je od ranije planirano), ili će zbog prenosa lansiranja “Sajuza MS-02” sa 23. septembra na 19. oktobar doći do pomeranja povratka. Kako u dokumentima “Roskosmosa” u NASA-e još uvek stoji 30. oktobar kao dna povratka posade MKS-49, očekuje se da će dve posade provesti skupa manje od devet dana, što je još uvek dovoljno za primopredaju Kosmičke stanice novoj posada.

Što se nove posade tiče (Sergej Rižikov, Andrej Borisenko i Čejn Kimbrou) – ona danas leti natrag na Bajkonur, gde će nastaviti pripreme za lansiranje.

posada

Kimbrou, Rižikov i Borisenko  

Kao što smo javljali, osnovni razlog odlaganja lansiranja drugog “Sajuza” serije “MS” je nepropisna instalacija kablovske mreže sistema prizemljenja unutar aparata za povratak. Greška je ustanovljena posle kratkog spoja tri dana pre lansiranja. Kvar je doveo do ispada električnog sistema kosmičkog broda kada se on već nalazio unutar gornjeg zaštitnog dela trećeg stepena rakete-nosača.

U novom planu lansiranju nema odlaganja starta sledeće posade Kosmičke stanice – MKS-51 (Novicki, Paske, Vitsonova), dok je početak misije novog teretnog broda “Proges MS-04” odloženo za nekoliko nedelja i sada se očekuje 1. decembra.  

Bez obzira na ove promene, “Roskosmos” planira da obavi kompletan program lansiranja planiran za 2016. bez prenosa početka ijedne misije u sledeću godinu.

Kako će “Sajuz MS-02” poleteti 19. oktobra, ovog meseca ćemo imati dva kosmička starta sa ljudskim posadama. Negde između 13. i 17. oktobra planirano je lansiranje kineskog kosmičkog broda “Čen Žou-11” sa dvočlanom posadom koja treba da provede mesec dana na stanici “Tjan Gong-2”, posle čega kreće MS-02.

Još jedna zanimljivost, “Roskosmos” je najavio da će tokom 2017. broj ruskih članova posada MKS biti smanjen sa tri na dva, do spajanja naučno-laboratorijskog modula “Nauka” sa ruskim delom MKS. Njegovo lansiranje se planira u decembru 2017, međutim ima nagoveštaja da će biti pomereno za nekoliko meseci – tako da ga treba očekivati u prvim mesecima 2018. Ovo praktično znači da će se smanjenje ruske posade MKS odraziti na dva kosmička broda koji su imali po dva ruska kosmonauta u svojim ekipama - “Sajuz MS-04” (kreće u martu 2017.) i “Sajuz MS-06” (septembar 2017.).

Nažlalost, ova promena znači da su iz ove dve posade izbačeni mladi kosmonauti Nikolaj Tihonov i Ivan Vagner. Razlog za ovo je da na ruskom segmentu ne treba više od dva kosmonauta, i da se smanje troškovi finansiranja ruskog dela MKS u 2017. Jedan član manje na ruskom delu segment (smanjenje sa tri na dva kosmonauta tokom godinu dana) dovelo je do smanjenja broja potrebnih teretnih brodova “Progres” sa četiri na tri, što je takođe velika ušteda. Ima nagoveštaja da  “Roskosmos” pokušava da dva upražnjena mesta proda stranim partnerima (ili kosmičkim turistima).

Posle spajanja modula “Nauka”, znači počev iz marta 2018. broj članova ruskog dela posade MKS će biti vraćen na tri.  


Odloženo lansiranje nove posade prema MKS

Čeka se odluka o novom danu lansiranja "Sajuza MS-02"


 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...