Zadnjih godina više puta je potegnuto pitanje opstanka Međunarodne svemirske stanice. Ono je posledica zategnutih političkih odnosa između SAD i Rusije zbog čega je Rusija u više navrata pominjala kako će se povući sa Stanice, a to bi verovatno značilo i njen kraj jer je jedan od najvažnijih modula Stanice u ruskom vlasništvu.

Od kako je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu međusobni odnosi između Rusije i SAD (i celokupnog zapadnog sveta) dramatično su se pogoršali i nije nikakvo čudo što su iz Moskve počele da stižu mnogo izvesnije najave povlačenja sa Stanice i to odmah nakon 2024. godine do kada su se ugovorima obe strane, i Amerika i Rusija, obavezale da će Stanica nesmetano raditi.

Najnovija namera Rusije da se povuče iz partnerstva sa SAD vidi se iz izjave novog šefa ruske svemirske agencije, Jurija Borisova koji je na mestu prvog čoveka ruske kosmičke agencije nedavno zamenio Dmitrija Rogozina. Borisov je 26. juna imao sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i nakon toga je izjavio da Rusija namerava da se povuče sa ISS nakon 2024. Borisov je takođe dodao da Rusija planira izgradnju sopstvene svemirske stanice.

ISSkraj 1
Modul Zvezda, dole levo. Može li Stanica bez ovog modula?

Problem je što u svim pristiglim vestima o ISS ima puno nejasnih činjenica, pa nije sasvim pouzdano da li će se Rusija zaista povući sa Stanice, jer još uvek ne postoji zvaničan dokument o tome, a sem toga, pojavila se i vest da je Rusija povukla svoju nameru da Stanicu napusti. Sem toga, nije jasno da li će ona insistirati na tome da svoje module (ima ih 6 od ukupno 17) uništi, odnosno da ih odvoji od ISS ili će dozvoliti da oni ostanu na ISS samo pasivno, bez upotrebe. Ili će pak dozvoliti drugoj strani da, pod nekim uslovima, tim modulima upravlja. Ima jako puno detalja koji se moraju rešiti u slučaju povlačenja Rusa sa ISS. 

ISSkraj 2
Politika na ISS

Nasa zamera Ruskoj strani zloupotrebu Stanica u političke svrhe pa je osudila objavljivanje fotografije sa ruskog dela Stanice na kojoj kosmonauti drže zastavu Luganske Narodne Republike, koju je Rusija silom odvojila od Ukrajine tokom aktuelnog rata. A tome se SAD oštro protive. 

Sve u svemu, što se Međunarodne svemirske stanice tiče Izlazi da je za sad sve moguće: i da se Rusi povuku sa nje i da na njoj ipak ostanu i posle 2024. Ipak, s obzirom da SAD razvijaju komercijalnu svemirsku stanicu koja bi zamenila laboratoriju u orbiti, čini se da ISS neće još dugo obletati planetu. 

Srđan Penjivrag koji odlično poznaje astronautiku smatra da je opstanak ISS do 2028. realno sasvim moguć, tj. da Rusija neće do tada napuštati Stanicu. A na pitanje da li ISS može da opstane i bez ruskih modula, odgovara da SAD i EU imaju tehnologiju i znanje za produženje rada stanice i bez Rusa. 

Prema:

Astronomy

 


Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Ah, kako da niko nije čuo za... 11 sati ranije
 • davor94 said More
  :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 20 sati ranije
 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 3 dana ranije
 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije

Foto...