Kosmonauti Genadij Padalka (komandant MKS-32/33) i Jurij Malenčenko su 20. avgusta obavili radove izvan Međunarodne kosmičke stanice.

Izlazak je kasnio za oko jedan čas zbog problema sa hermetizacijom između modula za spajanje "Pirs" i prelaznog odseka modula "Zvezda".

Tokom kosmičke šetnje urađeni su sledeći zadaci:

  • Sa modula "Pirs" prebačen je kran za prevoz tereta GStM-2 na modul "Zarja"
  • Lansrian je mali naučno-istraživački satelit "Sfera" za razvoj matematičkih modela uslova u gornjim slojevima atmosfere
  • Na radnom odseku (RO-1) manjeg prečnika modula "Zvezda" postavljene su dodatne sekcije za zaštitu od meteorita
  • U MKS je vraćen kontejner "Biorisk-MSN" sa različitim biološkim obrascima koji su nekoliko meseci bili izloženi uticaju otvorenog kosmosa

Pirs
PIRS, ruski modul, služi kao mesto za pristajanje letelica.

Kosmonauti su proveli izvan stanice 5 časova i 50 minuta.

 

 
Progresa 47 se odvaja od modula Pirs 22. jula ove godine.

 


Vesti o Međunarodnoj kosmičkoj stanici

 

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži