Sjećate se Zvjezdanih staza i Borgovske civilizacije, njihovih svemirskih brodova nalik kockama? Astronauti s Međunarodne svemirske postaje imali su proteklog tjedna priliku uživo promatrati pravu invaziju Borgovskih kocki uokolo ISSa.

borgove-kocke-1

Naravno nije riječ o vanzemaljskim civilizacijama već o pikosatelitima tipa „cubesat" koji su s ISSa pomoću Japanskog lansera tog tipa letjelica (Small Satellite Orbital Deployer) lansirane na samostalne svemirske misije. Riječ je o petero pikosatelita koji će tijekom narednih nekoliko mjeseci obaviti svoje zadaće krećući veoma blizu ISSa. Japanski FITSAT-1 iskušati će mogućnosti optičke komunikacije i to tako da povremeno bljeska LED žaruljicama.

Prema japanskim izvorima njegovi bljeskovi trebali bi biti vidljivi dalekozorom s Zemlje. „Optičkom telegrafijom" letjelica će slati poruku „Halo ovdje je Niwaka iz Japana" (Niwaka je drugi naziv letjelice). NASAin TechEdSat na sebi nosi radioamaterski primopredajnik, a njegova je namjena da ispita mogućnosti komercijalne elektronike za preživljavanje u svemiru. Naredna dva pikosatelita fotografirati će Zemlju u vidljivom dijelu EMSa, RAIKO (Japan) i pikosatelit Vijetnamskih studenata F-1 dok će WeWish (Japan) to uraditi u infracrvenom dijelu EMSa.

borgove-kocke-2 borgove-kocke-3 borgove-kocke-4

 

 


Komentari

 • mikac said More
  bas je pun info, hvala :D 15 sati ranije
 • jevgenin2004 said More
  :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 2 dana ranije
 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  3 dana ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 3 dana ranije

Foto...