Stanica

Evo poslednje vesti:

Sinoć (13. decembra) NASA je odlučila da astronauti Hopkins i Mastrakio obave tri kosmičke šetnje i pokušaju da poprave kvar na ventilu za regulaciju protoka tečnog amonijaka sistema za hladjenje u Kolu-A.

Očigledno, nije reč o softverskom već mehaničkom problemu, tako da će 19. decembra astronauti prvi put izaći izvan MKS i zameniti blok za ventilom.

Polovina aparature na američkom segment MKS je isključena radi rasterćenja Kola-B sistema hladjenja koje je jedino sada operativno na tom delu Kosmičke stanice.

Iako još uvek nije zvanično objavljeno, zbog problema sa sistemom za hladjenje, sasvim je moguće da lansiranje teretnog broda "Signus" planirano u vreme prvog od tri izlaska astronauta izvan stanice bude odloženo.

Otkazao jedan sistem za hladjenje američkog segmenta MKS

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Sveta said More
  Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 5 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Hehe,eto našeg i vašeg... Pre 1 nedelje
 • Dragan Tanaskoski said More
  U početku sam je pratio, posle sam... Pre 1 nedelje

Foto...