Astronauti Hopkins i Mastrakio obavili prvu kosmičku šetnju

Astronauti NASA-e Majkl Hopkins i Ričard Mastrakio su 22. decembra 2013. završili remontne radove u otvorenom kosmosu, tokom prvog od tri planirana izlaska u cilju otklanjanja kvara na sistemu za hladjenje Medjunarodne kosmičke stanice (MKS).

Boravak izvan stanice je trajao 5 časova i 28 minuta. Za to vreme astronauti su demontirali modul sa pumpom i problematičnim ventilom sistema za hladjenje u Kolu-A sa rešetktastog nosača američkog dela MKS i preneli ga na jednu od platformi ove konstrukcije. Prethodne, astronauti su odvojili četiri konektora koji su spajali odvodne magistrale tečnog amonijaka sa modulom sa pumpom. Kompletan modul mase oko 300 kilograma je potom demontiran sa kontrukcije nosača, da bi ga posle toga astronaut Mastrakio na rukama, viseći na vrhu mehaničke ruke kojom je iz MKS upravljao japanski astronaut Koići Vakata, preneo do rezervne lokacije. Tamo ga je skupa sa Hopkinsom pričvrstio. Još uvek nije najvaljeno kakvi su planovi sa problematičnim modulom.  

Rezervni modul sa ispravnim ventilom će biti instaliran za vreme drugog izlaska koji je planiran u utorak 24. decembra, uoči katoličkog Božića, što je još jedan dokaz koliko je kvar na sistemu za hladjenje ozbiljan. Prvobitno, NASA je planirala drugi izlazak u ponedeljak, 23. decembra, ali je tokom rada u otvofrenom kosmosu uočen manji problem u radu sistema sada za hladjenje skafandra Mastrakia, pa će za sledeću šetnju biti korišćen rezrevni skafander. Ovaj problem, kako kažu u NASA-i nema povezanost za isticanjem vode iz rezervoara skafandar Italijana Luke Parmitana, za vreme prethodne kosmičke šetnje koja je, pre vremena prekinuta.    

radovi
Mastrakio prikačen na vrhu mehaničke ruke, nosi modul sa problematičnom pumpom sistema za hladjenja

 


Problemi na Stanici

Otkazao jedan sistem za hladjenje američkog segmenta MKS


 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Sveta said More
  Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 5 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Hehe,eto našeg i vašeg... Pre 1 nedelje
 • Dragan Tanaskoski said More
  U početku sam je pratio, posle sam... Pre 1 nedelje

Foto...