Astronauti  Majkl Hopkins i Ričard Mastrakio uspešno su instalirali modul sa pumpom za hladjenje i distribuciju tečnog amonijaka neophodnog za hladjenje sistema američkog segmenta MKS. Time je otklonjen jedan od najvećih problema sa kojim se suočila MKS od početka njene gradnje pre 15 godina. 

eva25 mastracchio 0Ričard Mastrakio (Image Credit: NASA)

Drugi izlazak u otvoreni kosmos namenjen popravci jednog od dva kola (Kolo-A) sistema za hladjenje američkog dela MKS započeo je 24. decembra 2013. u 11:53 UTC (13:53č po vremenu u Beogradu). Ovo "leonovanje" je bilo planirano za 23. decembar, ali je tokom povratka za vreme prvog izlaska došlo do manjeg oštećenja na skafandru Mastrakia, pa je u cilju pripreme rezervnog skafandra, odlučeno da se izlazak odloži za jedan dan.

Kao što smo javili, 21. decembra astronauti Mastrakio i Hopkins su izašli prvi put u otvoreni kosmos i demontirali kompletan modul sa oštešenim ventilom na pumpi sistema za cirkulaciju tečnog amonijaka. Tokom drugog izlaska astronauti su prebačeni mehaničkom rukom Canadarm-2 do mesta na rešetkastom nosaču stanice gde se nalazio rezervni modul. On je tu dostavljen za vreme jedne od poslenjig misija spejs šatla. Zatim je modul mase 350kg demontiran sa noseće platforme i uz pomoć mehaničke ruke, kojom je iz stanice upravljao japanski astronaut Koići Vakata, prebačen na sam rub rešetkastog nosača, na operativno mesto gde je donedavno bio oštećeni modul.

Posle montaže novog modula na operativnu poziciju, astronauti su spojili četiri magistrale circkulacije tečnog amonijaka i nekoliko električnih kablova. Tom prilikom, došlo je do manjeg incidenta kada je došlo do izlivanja amonijaka iz jedne od magistrala. "Pahuljice" veoma toksičnog amonijaka su poprskale skafandre astronauta, tako da su oni proveli izvesno vreme čisteći odeću i proverajući ima li kakvih oštećenja. Zatim su u dva navrata testirali rad novog sistema i kada je iz Hjustona javljeno da je sve u redu, da tečni amonijak Kola-A ponovo cirkuliše kroz sistem za hladjenje američkog segmenta MKS, astronauti su mogli da se vrate natrag. Poklopac komore "Kvest" je zatvoren u 19:23UTC (21:23č BG).      

Drugi izalazak je trajao 7 časova i 30 minuta, gotovo sat duže od planiranog vremena. Kontrola misije u Hjustonu je po završetku radova izvan stanice uspešno uključila novu pumpu koja pored cirkulacije tečnog amonijaka za hladjenje takodje kontroliše rad radijatora i time uklanjanja svišnu toplotu iz unutrašnjih delova stanice u spoljašnji kosmos. Rad Kola-A će biti praćen nekoliko dana, uz etapno uključenje sistema tokom nedelje. Ovi sistemi su do sada bili isključeni iz napajanja radi rasterećenja drugog Kola (B) na kome je ranije bilo mnogo više problema.

Kako početna testiranja protiču uspešno, NASA je otkazala treći izlazak u otvoreni kosmos. Za dva dana, 27. decembra medjutim uslediće još jedan izlazak izvan MKS, ali sada izvan njenog ruskog dela u kome će učestvovati kosmonauti Oleg Kotov i Sergej Rjazanski. Očigledno, nema odmora na MKS uoči ispraćaju stare 2013.  

 


Remontni radovi u otvorenom kosmosu

Problemi na Stanici

Otkazao jedan sistem za hladjenje američkog segmenta MKS


 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...