TV Astronomija

Rover Zhurong - prvih 100 sola na Marsu

Rover 1

Rover Zhurong - The first 100 sols of Mars exploration

4. maja 2021. godine kineski rover Zhurong je uspešno sleteo na Mars, u područje Utopia plantia. Tako je Kina postala treća zemlja koja je uspela da uspešno spusti svoju letelicu na susednu planetu. Ovo je pregled prvih 100 sola kineske misije. 

    

Poređenje: Prosečna godišnja plata po zemljama

 Primanja 1

Comparison: Average Salary In Each Country

Nema direktne veze sa astronomijom ali je interesantno znati: kolika je prosečna godišnja plata u pojedinim zemljama. Znate  li kolika su primanja u Japanu, Indiji, Italiji ili u Nemačkoj? Da li je plata veća u Luksemburgu ili u Španiji? Kolika je u Srbiji, a kolika u Hrvatskoj, Sloveniji….?

 

Planete Sunčevog sistema – Uran

UranGM 4

Planete Sunčevog sistema – Uran

Uran je sedma planeta u našem sunčevom sistemu i spada u kategoriju ledenih džinova zajedno sa planetom Neptun. Davne 1986-te godine, svemirska sonda Voyager 2 je proletela pored ove planete i to je prvi i jedini put da smo je videli izbliza. Otkrila nam je da je Uran jako neobična planeta i dobili smo uvid u brojne misterije koje krije, a u međuvremenu smo istraživali ovu planetu putem moćnih teleskopa na Zemlji kao i u Zemljinoj orbiti. Dakle, šta sve znamo o planeti Uran?

   

Stvarne slike Sunčevog sistema

SlieSS 2

Real Images From Our Solar System

Pre modernih teleskopa mogli smo samo da zamišljamo kakva je površina Sunca i planeta. Danas sa savremenom tehnologijom i Sunce i planete su nam bliže nego ikad. Danas površinu nekih nebeskih tela, kakvo je na primer Mars, ili Mesec, poznajemo detaljnije nego površinu same naše planete.

   

Smrt univerzuma (TED predavanje)

BigEnd 2

The death of the universe

"Dok gledamo u noćno nebo, zapanjeni smo time kako izgleda da je večno. Ali kako će nebo izgledati za milijardu godina? Posebna vrsta naučnika koji se zove kosmolog provodi vreme razmišljajući baš o tom pitanju. Kraj svemira je blisko povezan sa onim što se u njemu nalazi.

 

Najdublji pogled u svemir

NajdubljiSvemir 3

Šta se nalazi u najdubljem delu svemira? Kolaboracija sa kanalom @Eureka kutak

Svemirski Teleskop Hubble je promenio naše razumevanje svemira kroz niz istorijskih fotografija koje nose naziv Duboko polje. To je najdublji pogled u svemir ikada i otkriveno je da je naš svemir prepun galaksija i zvezda!

   

Da li bi Zemlju mogla da proguta crna rupa (TED predavanje)

Zemlj CrnaRupa 2

"Od asteroida koji mogu uništiti cele vrste do eksplozije gama zračenja i supernova koje mogu uništiti život na Zemlji, svemiru ne nedostaje sila koje bi mogle opustošiti našu planeticu. Međutim, u svemiru postoji nešto što deluje još strašnije od ovih stvari, nešto što uništava sve što mu se približi. Da li bi Zemlju mogla progutati crna rupa?.

 

Korado Korlević

kk1

Korado 10201

Korado Korlević nije samo istaknuti astronom i neumorni učitelj. On je i strastveni futurolog. Temelj njegova pristupa obrazovanju nije usmjeren na danas, nego na sutra. Izvrstan je primjer učitelja za 21. stoljeće jer educira generacije talentirane djece za život koji dolazi. U društvu opterećenom učestalim pričama o prošlosti ovakvi ljudi su više nego potrebni. Ovaj film posveta je njemu i profesiji učitelja.
 
Međutim, još i više od toga. Može biti poticaj da se pred širokim auditorijem otvore pitanja o budućnosti koja je pred nama.

 

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka