Merkur je Suncu najbliža planeta i zato je težak za posmatranje. Uvek je blizu Sunca čija ga svetlost zasenjuje. A kada i dođe u poziciju da se sa Zemlje vidi, onda je to odmah po zalasku Sunca ili u ranu zoru pre nego što Sunce izađe. I uvek je blizu horizonta te ga vidimo samo kroz debele naslage naše atmosfere. Nikad nije ni bluzu zenita gde je, po logici stvari, atmosfera najtanja. Zato, ako želite da posmatrate Merkur – sada je prilika.

orbitaMerkura

Položaj Merkura prema Zemlji. Uskoro će otići iza Sunca i nemo moći da ga vidimo.

Ovih dana Merkur se nalazi u dobroj poziciji za posmatranje. Uzmite dvogled i nađite ga u ranu zoru, pola sata pre izlaska Sunca (Sunce ovih dana izlazi oko 6 sati). Videćete ga na istoku kao sjajnu „zvezdicu“ magnitude 1. 

merkur regulus mesec
Krta iz programa SkySafari 6 Pro

U blizini, na oko dva stepena, videćete i sjaju zvezdu Regulus.

Regulus

Sjajnija zvezda konstelacije Lav, i jedna od najsjajnijih na našem nebu. Nalazi se oko 79 svetlosnih godina daleko od Sunca. Regulus je višestruka zvezda i sastoji se od dva para zvezda (znači, ukupno ih je četiri).

Regulus gotovo da leži na ekliptiki, nalazi se svega 0,47 stepeni udaljen o d nje. Zbog takvog položaja nije retkost da ga Mesec okultira (zakloni). Okultacije Regulusa planetama su retke zbog male uglovne veličine planeta. Venera je okultirala Regulus 7. jula 1959. a sledeći put će do toga doći 1. oktobra 2044.

Regulus je 21 zvezda na listi najsjajnijih zvezda. Njena magnituda iznosi +1,35 m i kao takva dominira svojim sazvežđem. 

Naziv ove zvezde je latinski i znači princ, ili mali kralj.

 

Ovih dana, u blizini Merkura biće i Mesec, ali biće u već dobro poodmakloj fazi te ćete videti samo njegov vrlo, vrlo tanak srp. Koji dan kasnije, ućiće u fazu mladog Meseca.

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka