21. januar Potpuno pomračenje Meseca 

pomracenje

Zemljina senka će potpuno prekriti Mesec i to će trajati čitav jedan sat i dva minuta. Pomračenje će biti vidljivo na zapadu Evrope, u Africi i obe Amerike.

Ovo omračenje će se dogoditi u vreme supermeseca kojih će, inače, biti tri ove godine. Ovaj supermesec je, znači, biti krvav zbog crvenkaste boje koja će obojiti Mesec u vreme pomračenja. Kao što znate, crvenkasti preliv Meseca je posledica prelamanja svetlosnog zraka u Zemljinoj atmosferi.

 21. januar, 19. februar i 21. mart – supermesec 

Iz članka: 

Supermesec je slučaj kada je Mesec (manje-više) pun a istovremeno nam je i najbliže. Tada je on prividno veći nego obično, što je logično pošto nam je i bliži nego obično.

apogej

Mesec  stalno menja svoje rastojanje od Zemlje jer se oko nje ne okrece po kružnoj već po eliptičnoj putanji. U jednom fokusu ove elipse nalazi se Zemlja i na našem crtežu to je tacka F1. Kada Mesec stigne u tacku M1  tada je rastojanje od njegovog centra do centra planete najmanje. Ova tacka se zove perigej. Tačka M2 zove se apogej i u njoj je Mesec najudaljeniji od centra Zemlje.   

Po drugoj definiciji supermesec nastaje onda kada rastojanje od centra Meseca do centra Zemlja iznosi manje od 360 000 kilometara.

 

Sa stanovišta astronomije – ništa naročito, ali primilo se u medijima i u narodu pa je postalo obavezno da se navodi. Mesec je te noći malo bliži, malo veći na nebu i malo više vuče vodu za sobom. Više od nabrojanog nemojte očekivati.

 13. februar konjunkcija Marsa i Urana 

uran mars

Tog datuma će se Mars i Uran gotovo sudariti (naravno, samo prividno, tj. posmatrano sa naše planete).

 11. novembar Merkur prolazi ispred Sunca 

tranzitMerkkura

Ovaj prolaz će trajati čitavih 5 sati i 29 minuta (mada se kod nas neće videti ceo tok tranzita) i to će biti jedan od 14 sličnih u ovom veku. Prethodni je bio 2016.


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 3 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 3 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 9 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 14 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka