pom 01

Posmatranje je bilo sa travnjaka bazena u naselju Bregovi koje je najugodnija lokacijaza astronomska posmatranja u Trebinjuzbog blizine centragrada,usprkos sada veoma prisutnoj rasvjeti.Pored zainteresovanih, pomračenje su popratili novinari i lokalna Herceg televizija.

pom 12

Iako je u početku posmatranja bilo tankih oblaka, nebo se razbistrilo iza 22:00 što je dalo priliku da stotinjak zainteresovanih ljubitelja astronomija pogledajukroz teleskopedjelomično pomračenje Mjeseca koji se polako dizao iznad brda na jugoistokuu sazvježđu Strijelca. Pored domaćih građana, najviše djecei omladine, pojavu su posmatrali gosti Trebinja iz Frankfurta, Banja Luke, Beograda, Novog Sada i Nikšića.

pom 02

Pomračenje je trajalo tri časa, a oni najuporniji ostali su do iza pola noći kada je pomračenje završilo. U trenucima najveće faze oko 60 procenata mjesečeve površine pokrivala je tamna sjena planete Zemlje. Pored Mjeseca zainteresovani su kroz teleskop pogledali planete Jupiter i Saturn. 

Pomračenje je organizovalo Trebinjsko astronomsko udruženje u saradnji sa Američkim kutkom Trebinje koji se pridružio posmatranju pojave sa teleskopom. Rukovodilac Kutka je izrazila zainteresovanostza budućom saradnjom u sličnim astronomskim aktivnostima.

Trebinje je bio jedini grad u Srpskoj koji je imao organizovano javno posmatranje ove rijetke pojave. 

POGLEDAJTE ALBUM FOTOGRAFIJA SA OVOG DOGAĐAJA

pom 16

POGLEDAJTE ALBUM FOTOGRAFIJA SA OVOG DOGAĐAJA


Komentari

 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 21 sati ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 21 sati ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 3 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka