tm 2019 promo

Tranzit Merkura rijetka je pojava, sljedeća prigoda tek 2032.

Ponedjeljak 11.11.2019. od 13:35 (UT+1) pa do zalaska Sunca svjedočiti ćemo rijetkom astronomskom događanju; pomrčini Sunca ali ne Mjesecom već planetom najbliže Suncu – Merkurom. Kažemo da se radi o tranzitu Merkura. 

tm 2019 nebeska mehanika

Da bi došlo do tranzita Merkura nekoliko se parametara nebeske mehanike mora poklopiti do u detalje. Merkur se mora nalaziti između Sunca i Zemlje, što se događa svakih nekoliko mjeseci. Ipak tranzit Merkura događa se svega 13 do 14 puta tijekom stoljeća. Što nedostaje? Osim prvog uvjeta ova se tri nebeska tijela u kritičnom vremenu i poziciji moraju biti točno nivelirani u ravnini. Tek tada dolazi do (za nas na Zemlji) prelaska Merkura preko Sunčeva diska. Tranziti ove planete događaju u parovima, svakih par godina a onda stanka od preko desetljeća. Slijedeći tranzit dogoditi će se 13.11.2032. u ranim jutarnjim satima. Svi tranziti događaju se ili u svibnju ili u studenom. Načelno sa većeg dijela planeta vidljiv je bar dio tranzita, ipak povremeno su neke lokacije u cijelosti lišene mogućnosti pogleda na čitav jedan svijet koji tijekom par sati prijeđe „preko“ naše zvijezde. 

Osim Merkura i Venera tranzitira, no znatno rijeđe. Nitko od nas koji aktualno čitamo ovaj tekst, pa ni naša najmlađa djeca, neće doživjeti sljedeći tranzit Venere (prethodne smo vidjeli 2004. i 2012.) koji će se zbiti 2117.

tm 2019 podaci

Sićušna crna „točkica“ koja se polako, pravocrtno, pomiče na svijetlom Sunčevom disku možda na prvi pogled ne djeluje spektakularno, no znamo li da je ta „crna točkica“ cijeli jedan svijet za zasigurno nas treba potaknuti na razmišljanje o našoj poziciji i ulozi u svemiru. Razumijevanje događanja kojima svjedočimo u svemiru čini nas intelignetnim bićima, čini se na višem tehnološkom nego društveno-socijalnom stupnju razvijenosti. 

tm 2019 vidljivost na planeti

Tranzit Merkura događa se usred „bijela dana“. Vidljiv je pomoću dalekozora i/ili teleskopa opremljenog specijalnim filterom koji na siguran način omogućava pogled u Sunce. Pet trenutaka se izdvaja tijekom tranzita, prvi dodir planetnog diska sa diskom Sunca na početku, ulazak cijelog planetnog diska na disk Sunca, maksimalna faza tranzita (16:19 UT+1), dodir planetnog diska sa rubom Sunca te izlazak planetnog diska iz Sunčevog diska, kraj tranzita (19:04 UT+1). Obzirom Sunce zalazi u 16:40 po našem vremenu to ćemo biti uskraćeni za zadnju trećinu događanja. Naravno, da bi tranzit bio vidljiv moraju nam biti naklonjene i vremenske prilike, prognoze ne obećavaju ali uvijek se nađe bar poneka rupa u oblacima.

NIKAD, (N I K A D !) NEMOJTE (PO)GLEDATI U SUNCE BEZ ZAŠTITNOG FILTRA KOJI SE KUPUJE U PROVJERENIM ASTRONOMSKIM TRGOVINAMA. POGLED KROZ DALEKOZOR ILI TELESKOP U SUNCE MAKAR I NA KRATKO OSLIJEPITI ĆE VAS DOŽIVOTNO I BEZ MOGUĆNOSTI IZLJEČENJA! 

Ukoliko nemate prigodu pratiti tranzit Merkura pri ekipi astronomskog društva, a prije nego se odlučite za „samoubilački korak“ gledanja kroz sunčane naočale, začađeno staklo i slične artefakte, radije pronađite (google je naš prijatelj, jelda?!) online prijenos ovog zaista rijetkog astronomskog događanja.

NAPOMENA; Vremena su navedena prema našem lokalnom vremenu (UT+1), pojedini podaci su izračunati za lokalitet Vidulini Observatory, drugdje u okružju mogu se razlikovati za do nekoliko minuta (Primjerice maksimum tranzita u Vidulinima nastupa u 16:19 a u Novom Sadu u 16:12).


 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka