Venera PlejadeKarta

Posmatrano sa Zemlje svakih osam godina Venera prođe kroz predivno zvezdano jato Plejade. Upravo sad, početkom aprila, priprema se ponovo takav nebeski susret. Venera je svakog dana Plejadama sve bliže i već sutra, 2. aprila, ući će u njega. Naravno, to je samo privid. Plejade su 445 svetlosnih godina daleko od nas i od Venere, ali posmatrano sa naše planete Venera zaista prolazi kroz ovo jato. 

Sledećeg dana, 3. aprila Venera će biti gotovo u srcu Plejada, a iz jata će izaći 4. aprila. 

Ova nebeska scena je odlična za fotografisanje. Dakle, slikajte i pošaljite nam fotografiju. 

Za one koji će narednih dana imati oblačno vreme, ili ne mogu da izađu uveče napolje (jer, znate da je zbog pandemije virusa korona mnogima kretanje ograničeno), evo nekoliko slika budućeg događaja.

kretanjeVenere
Ilustracija prikazuje kretanje Venere ispred Plejada narednih dana.

Venera Plejade

Ovako je prolaz Venere izgledao pre osam godina, 2012. U pitanju je, kako se vidi, kompjuterska simulacija, a kako je stvarno izgledalo možete videti na ovoj fotografiji.

VenusM45

Snimio ju je Jaroslav Grnja 1. aprila 2018, dan ranije nego što je Venera zašla među Plejade.

Venera Plejade

Položaj Venere u Plejadama 2012. i 2020.

PLEJADE, M 45

 plejadekarta

 

Plejade su otvoreno zvezdano jato poznato još od najdavnijih vremena. Šest zvezda iz ovog jata vidljivo je golim okom, dok pri posebnim uslovima ovaj broj raste na devet, a na potpuno čistom noćnom nebu može se videti čak i 12 zvezda (1579. god, pre otkrića teleskopa, astronom Mestlin je precizno nacrtao položaje 11 zvezda, a kasnije je Kepler nacrtao tačan položaj čak 14 zvezda iz ovog jata). Najraniji zapisi o ovom jatu potiču od Hesioda, iz 800 godne pre nove ere (vezano za poljoprivredu i smenu godišnjih doba). Homer spominje Plejade u svojoj Odiseji, a pomenute su i u Bibliji. (iz članka: M45 – Plejade, M. Milošević).

plzvezde 

plejade05.11.2015

Ljubinko Jovanović: Plejade (5. novembar 2015.)

 Ova fotografija u različitim rezolucijama

 

10 (i više) zanimljivih činjenica o Veneri

Najvažnije o Veneri


Dodaj komentar


ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka