Svakih 26 meseci Mars se tako postavi da se posmatran sa Zemlje nalazi tačno nasuprot Suncu. Takav položaj se zove opozicija (tj. opozicija Marsa prema Suncu) i to je odličan položaj za posmatranje nebeskih tela. Kada je u opoziciji telo izlazi na noćnom nebu uveče, a zalazi ujutro, tj. preko cele noći je sa nama. Kada je u takvom položaju onda nam je i vrlo blizu. Sem toga u opoziciji dati objekat se penje visoko na nebu pa ga posmatramo kroz tanje slojeve atmosfere. 

opozicija
Mars u opoziciji. Ali rastojanje Marsa od Zemlje i kad je u opoziciji nije uvek isto. Obratite pažnju na položaje planeta na levoj strani.

U ovakav položaj Mars upravo ulazi ovih dana i ne propustite da ga u vedrim noćima posmatrate. Zadnjih meseci je toliko upadljiv da se lako pronalazi. Ipak da kažemo: naćićete ga u sazvežđu Pisces (Ribe). 

Evo preciznijih podataka.

earth mars tilt br
Orbite Zemlje i Marsa ne leže u istoj ravni

U opoziciju Mars će ući 14. oktobra u 01:20 (po našem vremenu) i tada će od nas biti udaljen 62.7 miliona kilometara. 

Zapravo, 6. oktobra u 14:09 biće bliži, jer se putanja Zemlje i putanja Marsa ne nalaze u istoj ravni, i nalaziće se 62.069.570 kilometara udaljen od nas. 

Ukoliko imate teleskop, obratite pažnju na neke njegove krupne reljefna forme jer se one mogu videti i sa Zemlje. Ako imate solidan teleskop i dobre osmatračke uslove zapazićete sigurno Syrtis Major Planum – kada ta forma bude usmerena ka nama. Naime Mars rotira i to malo sporije nego Zemlja. Marsov dan se zove sol, i traje 37,4 minuta duže nago naš dan. Imajte strpljenja i dočekaćete Syrtis Major. Sem toga, lako je moguće da ćete uočiti beličastu pegu na gornjoj polulopti (u teleskopu, ona je zapravo na jugu). To je je južna Marsova polarna kapa. 

Da ne zaboravimo, slikajte. Iskusni astrofotografi sigurno ovo već sve znaju, ali ovi dani su prilika da se i ostali oprobaju u portretisanju susedne planete. 

14. oktobar u 01:20 Mars u opoziciji
Njegov sjaj biće -2,6 m
Prividni ugao 22,3”
Udaljen od Zemlje: 62,7 miliona km
Ili 3,49 svetlosna minuta
Izlazi 18:02.24
Zalzazi 06:55:19
 
6. oktobar u 14:09 - najbliži Zemlji
Prividni sjaj -2.6 m
Prividni ugao 22,6”
Udaljen od Zemlje 62,1 miliona km
Ili 3,45 svetlosno minuta
Izlazi 18:41:57
Zalazi 07;38;52
 
Mars oktobar 2020

 

Vidite da su razlike u veličini i rastojanju Marsa između ova dva datuma minimalna za nas amaterske posmatrače te nije bitno da Mars posmatramo baš navedenih datuma. Zapravo Mars je u dobrom položaju za posmatranje još od prošlog meseca i takav će biti u ovim, a i sledećem mesecu. Dakle, posmatrajte Mars. Možda je interesantno pomenuti da se on sada nalazi u retrogradnom kretanju, a to znači da je, posmatrano sa naše planete, on krenuo unazad u odnosu na zvezde. To je zato što se Zemlja kreće unutar Marsove orbite i oko Sunca se kreće brže od Marsa, te ga u pojedinim periodima  prividno prestiže. Taj period traje od 9. septembra i završava se 14. novembra kada će Mars ponovo krenuti napred.


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 1 dan ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka