Venera modelMa koliko to besmisleno bilo, zamislimo Venerijance. Njihova astronomija mora da je sasvim zakržljala i više orijentisanje na izučavanje meteorologije. Nikakvog pojma oni nemaju o tome šta se nalazi iza gustih i debelih naslaga oblaka koji prekrivaju njihovu planetu. 

Jedina šansa da oni nešto od tog izobilja bogatstva svemira vide jeste teleskop koji je smešten iznad njihove guste atmosfere. Zamislimo da tako nešto postoji, neki njihov svemirski teleskop. Kako odatle izgleda Zemlja?

ZemljaVenera 1

Pre svega Venerijanci našu planetu mogu da vide samo kada se obe planete nalaze na istoj strani Sunca, tj. kada Sunce ne stoji između njih. Najbolji period je kada je Zemlja u opoziciji sa Suncem (posmatrano sa Venere). Tada je Zemlja i najbliža Veneri i najsjajnija je. Sunčevi zraci ceo njen disk osvetljavaju, Venerijanci vide punu Zemlju i ona dominira na noćnom nebu. 

Rastojanje od Venere do Zemlje tada iznosi oko 40 miliona kilometara što je u razmerama Sunčevog sistema prilično kratka razdaljina. Kada je nama Mars najbliži, pa onako upaljivo sija noću da ga lako zapazimo, udaljen je oko 60 miliona kilometara i još je duplo manji i od Zemlje i od Venere (koje imaju gotovo isti prečnik). Prema tome, sa Venere Zemlja je bar tri puta veća nego što je Mars na našem nebu kad je u opoziciji i vešt astronom sa Venere na Zemlji bi lako uočio naše polarne kape, okeane, kontinente, a i tako velike kopnene površine kakva je Grenland. Australija bi se takođe lako detektovala. Naravno, to „lako“ znači da bi se ova kopna videla kao, otprilike na ovoj slici dole, ali i to teleskopom od bar 20 inča. 

ZemljaVenera 3

Za detaljniji pogled bio bi nam potreban Svemirski teleskop Habl. Njim bi iz orbite oko Venere na Zemlji videli havajska ostrva kao tačkice – a i to zato što bi se one lako uočile jer su u sred Pacifika. 

ZemljaVenera 2

Naravno, sve ovo je ipak teorija i to ne samo zato što Venerijanci ne postoje, a ne postoji ni bilo kakav teleskop u orbiti oko te planete usmeren ka nama, nego i zato što je naša planeta u znatnoj meri prekrivena brojnim oblacima i trebalo bi dosta vremena čekati da se oni na pojedinim mestima dovoljno raziđu i otkriju nam površinu planete. 

 


Najvažnije o Veneri

10 (i više) zanimljivih činjenica o Veneri

Priručnik za astronome na Marsu 


 


Komentari

 • Boris Saksida said More
  Pozdrav i čestitke svima !!!!!!lp Boris 4 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm,....najprije....izvinite što nisam... 5 sati ranije
 • Rekreativac said More
  Čitam tekst i osmeh mi na licu, kao da... 16 sati ranije
 • Zvezdobrojac said More
  Odličan kamp, odlično takmičenje i... 18 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm.....baš lepo,Jurij malo osiveo,malo... 1 dan ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka