Baxter osmatracPosle Jupitera i Saturna koji su zadnjih meseci bili u opoziciji, sad je na red došao i Neptun: upravo danas, 14. septembra 2021. Neptun se našao nasuprot Suncu (posmatrano sa Zemlje).

Izlazi
18:51:5
Tranzit
00:39:52
Zalazi
06:24:38

 

NeptuOp 2
Lepo su se složile planete 

To je, naravno, odlična pozicija za posmatranje date planete, jer je ona preko cele noći na nebu, tj. izlazi u sumrak, penje se visoko na nebu i zalazi pred zoru. To što zauzima visok položaj nad horizontom znači da njenu svetlost ne gledamo kroz debele naslage naše atmosfere, pa je vidimo jasnije – naravno ako je vedro i ako u blizini nema svetlosnih izvora koji ometaju posmatranje. 

I kada nam je najbliži, kao što je slučaj danas, Neptun je jako daleko. Sada njegovo rastojanje od Zemlje iznosi 4,325 miliona kilometara a to je skoro 29 puta veće rastojanje nego što je razdaljina Zemlje od Sunca. Toliko rastojanje svetlosni zrak pređe za 240,49 minuta.

NeptuOp 3

Neptun je velika ledena planeta i on dobro reflektuje sunčeve zrake. Ipak, zbog velike udaljenosti od nas, on ne može da se vidi golim okom i da bismo ga posmatrali treba nam bar dvogled. Njegova magnituda iznosi +7,8. 

Ako Neptun posmatrate kroz teleskop 100 do 150 mm sa uvećanjem od 100 puta videćete njegov tanak plavo-zelenkasti disk. Ali to je i sve. Čak ni mnogo jači teleskopi neće otkriti detalje na ovoj dalekoj planeti. 

Neptun je otkriven 1846. godine i za to vreme napravio je tek jednu orbitu oko Sunca. Za takav poduhvat ovoj planeti potrebno je oko 165 godina. 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka