Merkur ovih dana (preciznije: 29. aprila) ulazi u najveću istočnu elongaciju. A šta je elongacija pogledajte antrfile.

Merkur 1
Orbite planeta. Merkur je (posmatran sa Zemlje) udaljen od Sunca i dobar je za posmatranje.

  ELONGACIJA je uglovna udaljenost nekog tela od Sunca. Za nebeske posmatrače to je interesantan podatak jer što je neki objekat dalje od Sunca, lakše ga je posmatrati. Sunčevi zraci nam, jasno, ometaju pogled na nebeske objekte, pa iako su oni iznad nas, danju ih ne vidimo. Merkur je uvek blizu Sunca pa zato koristimo priliku kada je u najvećoj elongaciji da ga osmotrimo.

Merkur 2Tog dana će Merkur biti 20,6 stepeni udaljen od naše zvezde i zbog tolike udaljenosti to će biti najbolji dan u celoj godini da se posmatra ova malena planeta. Biće bolje ako Merkur posmatrate kroz teleskop ili dvogled – ali morate biti potpuno sigurni da je Sunce već zašlo za horizont jer je ono opasno za vid. Nemojte s tim eksperimentisati.

Sunce tog 29. aprila zalazi u 19:44, a Merkur u 21:42, ali sa posmatranjem ne treba čekati zadnji momenat jer što je Merkur bliži horizontu to svetlost koja dolazi od njega prolazi kroz gušće slojeve Zemljine atmosfere. Zato Merkur, kao i ostala nebeska tela, treba posmatrati kada su što više na nebu. Kada Sunce zađe Merkur će biti oko 16,5 stepeni od horizonta. Koliko je to imate objašnjeno ovde.

Merkur elongacija

A istog tog dana Merkur će se naći vrlo blizu i Plejada, a to je baš lep prizor. Zapravo nemojte čekati 29. potražite Plejade i Merkur već sada. Plejade je uvek lepo gledati. 

Merkur 3

Drugog maja nas čeka prava nebeska poslastica: oštar srp Meseca, Merkur i opet Plejade. Ceo prizor je najbolje posmatrati kroz dvogled jer on ima široko vidno polje. 

Zapravo, sa posmatranjem možete krenuti već sada, ne morate čekati 29 april. I pokušajte da fotografišete Merkur, naročito kada se sretne sa Plejadama. 

Posle nam tu sliku pošaljite.


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka