U maju ove godine pažnju je privukla parada, odnosno prividno grupisanje, planeta. Nažalost ovog puta su planete bile dosta nezgodne za posmatranje.

Slično grupisanje planeta bilo je u maju 2002. godine. Tada je ovaj događaj bio mnogo lakši za posmatranje jer su se planete lepo videle u večernjim časovima.

Okupljanje planeta 2002
Stavite kursro na fotografiju

Evo i fotografije tog okupljanja planeta. Fotografija je napravljena 14.5.2002. godine. Svakako ste na slici prepoznali Mesec. Skroz gore-levo je Jupiter. Vrlo svetla tačka iznad Meseca je Venera, nešto niže i manje uočljivo nalazi se Mars. Dole između oblaka i dva drveta proviruje Saturn. Naravno tu je i Zemlja u prvom planu, tačnije delić Zemlje. Ove planete, osim Jupitera možete lakše videti na drugoj fotografiji koja je isečak iz veće slike.

detalj

Od planeta koje su vidljive golim okom nedostaje samo Merkur. On je bio negde na samom horizontu i van fotografije sa desne strane. Da je slika načinjena desetak dana ranije i on bi bio na ovoj 'porodičnoj' fotografiji.

Na slici nedostaje još jedan, najveći, član porodice - Sunce. Ali da je ono na slici zasenilo bi sve ostale članove, zato samo lagano osvetljava večernje nebo i oblake i time nagoveštava svoje prisustvo.

 


Komentari

 • vuk said More
  Treba procitati clanak i vidjeti sta... 3 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More


  Zanimljiva ideja. Ako je tako za... 5 sati ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  @Živko
  Vi i dalje ne razumete poentu... 7 sati ranije
 • leo iva said More
  odlicno hvala 12 sati ranije
 • Dimitrijević ŽIVAN said More
  Znate li zašto ne možemo da... 23 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka