VnereSSP

Od planeta najprimamljiviji objekti za posmatranje su Saturn i Jupiter. Prvi zbog svojih veličanstvenih prstenova, a drugi zbog pruga kojima je išaran i zbog velike crvene pege. Onda dođe i Mars jer ponekad i na njemu može amaterskim teleskopom da se uoči neki reljef. Ali, posmatrajte Veneru. Da, Veneru! Ona je prekrivena oblacima i pomislićete u prvi mah da nema razloga za njeno posmatranje, ali iskusni posmatrači misle drukčije i kažu da je dobro vreme da na Veneru naciljamo naš teleskop onda kada je ona najdalje od Sunce (posmatrano sa Zemlje).

Cela Venera je obavijena gustim, debelim i neprozirnim slojem oblaka od ugljen-dioksida, azota, sumpor-dioksida, ugljen monoksida itd. Ali baš takva atmosfera je izazov za dobrog posmatrača. Još pre tri i po veka (1666. i 1667.) prvi direktor Pariske opservatorije Đovani Domeniko, Kasini, je primetio svetle i tamne tačke na Veneri. A kasnije su stigli i drugi osmatrački izveštaji koji govore o slično.

Karakteristike oblaka, kako piše Astronomy, se mogu razvrstati u tri kategorije, zavisno od geografske širine. Na polovima se daju uočiti svetli vrhovi oivičeni tamnijim prugama, u ekvatorijalnoj oblasti pruge koji poput nekih prstiju izviru iz terminatora, i zatim svetlije ili tamnije mrlje poput pega u ostalim predelima. 

Pokušate ovih dana da uočite ove forme na Veneri. Sigurno da je potrebno nešto vežbe i iskustva u posmatranju jer je slika u okularu teleskopa sitna i titrava. 

Ima još nešto vrlo zanimljivo. Venera se bleštav objekat, najsjajnije telo na našem noćnom nebu posle Meseca. Taj njen sjaj dolazi do izražaja u danima kada je ona daleko od Sunca, kada se nalazi u velikoj elongaciji. To je najbolje doba za posmatranje Venere, ali pazite, njen sjaj ume tada da bude baš velik, toliko da vam on u kontrastu sa noćnim nebom smeta. Zato je savet da posmatrate Veneru preko dana, dakle ne noću, nego još dok je Sunce na nebu, možda pred njegov zalazak, ili izlazak. 

Ima osmatrača koji su te atmosferske šare na Veneri zapazili čak i prilično skromnim instrumentom od svega 2,4 inča. Jasno je da je bolji teleskop većeg prečnika. 

A eksperimentišite i sa filerima. Kažu da kad preko dana posmatrate Veneru Baaderovim filterom možete više detalja uočiti, posebno ako koristite plavi fileter. 

I na kraju još nešto. Pojave u oblacima Venere su posledica zbivanja duboko u samoj planeti. Da, ako ste pomislili na vulkanske aktivnosti – u pravu ste. 

 

 


Komentari

  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 1 dan ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 4 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 5 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka