MesecPonocniZK

Svi smo čuli za tzv. ponoćno Sunce, za pojavu u vrijeme bizu solsticija vidljivu u područjima nadaleko Zemljinih polova.

Krajem lipnja se, tako, sa sjevera Europe može vidjeti Sunce kako se noću približava sjevernom obzoru, bez namjere da za njega i zađe. Ili ako i zađe, ispod obzora ono ostane samo kratko vrijeme, nedovoljno dugo da se nebo zbilja smrkne. Takve se (za nas) čudnovate noći zovu bijelima. Šest mjeseci kasnije, u istim tim krajevima su dani crni, tj. Sunce tijekom dana jedva da se i pomoli iznad obzora.

Nego, ovdje se radi o nečemu drugom, što bi se moglo nazvati ponoćnim Mjesecom! Kamera postavljena u mjestu Abisku na sjeveru Švedske, kojoj je cilj za sve nas bilježiti vatromete koje na tamošnjem nebu priređuju učestale polarne svjetlosti, ove je noći snimila ne auroru, već sjajni Mjesec. U ovoj maloj animaciji, koju sam sastavio od 16 fotografija koje je spomenuta kamera snimila u vremenu od 1 sat do 8.30 sati, u razmacima od po pola sata, vidimo to omiljeno nebesko tijelo kako tone prema sjevernom obzoru, ali ne i kako zalazi pod njega! Na zadnjim sličicama, dok se već razdanjivalo, vidljivo je da se Mjesec udaljavao od planina na horizontu.

Na dodatnoj slici, jednoj iz animacije, istaknuo sam nekoliko zviježđa koja su se pojavila u času kada je Mjesec već bio dovoljno nisko da ih ne zasjeni svojim sjajem, prije no što se potpuno razdanilo. Prikazan je i smjer sjevera.

MesecPonocniZK2

https://lightsoverlapland.com/aurora-webcam/

Preuzeto sa AstroMosor

Zoran Knez
Author: Zoran Knez
Author: Zoran Knez Knez uglavnom prevodi Nasine članke koji se mogu naći na AstroMosor https://bit.ly/3Y8ypOX i njegovom fejsu https://bit.ly/3juPy6C

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Nije direktno vezano za temu, ali nije... 2 dana ranije
 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
 • Miki said More
  Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka