Nikada niste vidjeli bliske susrete planeta na nebu?! Sada je pravo vrijeme da ih vidite, identificirate i uživate u njihovim svakodnevnim malim pomacima na nebu. Najmarkantniji susret dvaju planeta odigrava se ovih dana nedugo nakon zalaska Sunca na zapadnom horizontu. Sjajna Venera i manje sjajni Merkur nalaze se tik jedno pored drugog. Potražite li mjesto s kojeg imate neometan vidik prema zapadnom horizontu oboje ćete ih veoma lako uočiti nisko nad obzorjem. Sjajnija Venera nalazi se nešto poviše malog Merkura, s time da će tijekom narednih dana Venera biti sve više iznad obzorja a Merkur sve niže, rapidno gubeći na sjajnosti sve dok se ne „izgubi“ u Sunčevom blještavilu. Oboje su lako uočljivi golim okom, no imate li dalekozor ili teleskop svakako ih upotrijebite.

Venera i Merkur nisko na zapadnom nebu

Venera se sada prividno nalazi u zviježđu Ovna, njezin je sjaj -3.9m (magnitude) a nalazi se na 234 milijuna km od Zemlje. S druge strane planeta najbliža Suncu – Merkur također je prividno u zviježđu Ovna, sjaji poput zvijezde -0.3m a od Zemlje ga dijeli 141 milijun km.

Niti na jednoj od ove dvije planete teleskopi s Zemlje beznalo pa nemogu razaznati nikakove detalje. Venera ima gustu, neprozirnu atmosferu uvijek prepuno oblaka, a Merkur je predaleko od nas i preblizu Suncu da bi uspjeli razlučiti detalje površine. Tek su prije nekoliko godina posebno primpremljena opažanja s jedne astronomske opservatorije dala naslutiti detalje na Merkuru koje je kasnije potvrdila američka letjelica Messenger.

Kretanje i položaji Venere i Merkura na nabu tijekom aprila

Zanimljivo je za napomenuti kako Venerin dan (rotacija planete oko vlastite osi) traje 243 Zemaljska dana dok joj za jedan obilazak oko Sunca treba „tek“ 224.7 Zemaljskih dana. Kada bi na Veneri živjeli Venerijanci njima bi dan trajao duže od godine prema našem računanju i poimanju vremena! Merkur je tu u nešto „boljoj“ poziciji. Njegova godina traje 87.97 Zemaljskih dana, dok dan traje 58.65 Zemaljskih dana, ili možemo reći kako bi stanovnici Merkura nakon svega jednog i pol tamošnjih dana već slavili dolazak Nove godine..

Veoma mali broj ljudi ikada vidi Merkur, u ove lijepe, vedre proljetne dane prošetajte predvečer i uživajte u igri nebeske mehanike. Podignete li pogled s horizonta prema zenitu tamo vas očekuje sjajni crvenkasti Mars (koji se svakog dana sve više udaljava od Zemlje) a na pola puta od zenita prema istoku Gospodar prstenova-Saturn, postaje sve svijetljiji..


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 8 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 13 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 19 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka