Veliki star party na Petrovoj Gori ove godine će se održati za vikend 10.-12. septembra. Okupljanje počinje u petak od oko 18h u lovačkom domu Muljava, nakon čega krećemo prema spomeniku na Petrovoj Gori gdje je lokacija za promatranje. Subota ujutro je slobodna za spavanje i izlete u prekrasnoj prirodi Petrove Gore. Nakon zajedničkog ručka oko 14-15h biti će održano predavanje u lovačkom domu te projekcija dokumentarnog filma, a zatim opet promatranje.

Smještaj je moguće rezervirati u lovačkom domu MuljavaCijena noćenja za jednu osobu je 120kn (17 EUR) u “obiteljskoj” sobi (kapacitet cca 8 osoba), a 160kn (22 EUR) u dvokrevetnoj. U blizini je također moguće kampirati. Hrana je odlična – preporučamo neki od specijaliteta s divljači.

I ove godine imamo listu objekata za PGSP izazov koju je napravio Tonči za prošlogodišnji star party, ali zbog naoblake nismo ništa vidjeli.

U subotu popodne Nikola Biliškov, autor knjige “Meteori – golim okom” održati će istoimeno predavanje:

S vremena na vrijeme, kroz noćno nebo posuto zvijezdama promakne pokoji svijetli trag što odmah zatim zgasne. Radi se o meteorima, u našem narodu poznatim kao nebeske krijesnice. To je zapravo svjetlosna pojava koja nastaje pri ulasku sićušnih, ali vrlo brzih čestica međuplanetarne prašine u Zemljinu atmosferu, pri čemu dolazi do ionizacije i emisije svjetlosti. Meteori mogu dolaziti iz svih smjerova i mogu se pojaviti u bilo kojem trenutku. Međutim, oprezniji promatrač će uočiti da se putanje nekih od njih prividno sijeku u jednoj točki. Isto tako, u nekim noćima možemo vidjeti znatno više meteora nego inače. Nadalje, neki meteori su vrlo sjajni, a neki su čak i bučni. Ponekad ostavljaju za sobom trag, koji svjetluca na nebu dugo nakon nestanka samog meteora. Zašto je to tako? Što su uopće meteori? Kako ih promatrati i što sve možemo naučiti od njih? Ako vas to zanima, dođite na ovo predavanje!

Za PGSP se možete (ali i ne morate) prijaviti na Facebooku. Svakako bi bilo dobro da znamo tko bi sve htio doći!

 

Prethodni PGSP

PGSP 2007 - izveštaj Drago

Prvi, preliminarni dogovori oko odlaska na PGSP 07 pali su još na ovogodišnjoj Letenki kada smo se Janko, Radan i ja složili oko većine detalja. ...

Petrova Gora Star Party 2008 ( PGSP 2008)

Svake godine astronomsko društvo Infinitum iz Zagreba organizuje svoj godišnji Star parti pa je kao i prošle i ove godine to bilo na Petrovoj gori kod ...

Album slika sa PGSP08

PGSP09 izveštaj B. Štromara

Petrova Gora Star Party 2008 ( PGSP 2008) - Mravik

Na Petrovu goru smo stigli oko 20h pred lovački dom Muljava, i tačno pred organizovan polazak na posmatračko mesto, kod poznatog nam spomenika.

PGSP 2009

 

Author: Boris Štromar

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka